Iszó Köves (1853-1917) waar is zijn Spinoza-schilderij gebleven?

Ook ik had nog nooit gehoord van Iszó Köves, die je ook als Isidor Koves tegenkomt. Maar nu ik weet dat hij een schilderij met Spinoza gemaakt heeft, waarvan niemand weet waar het zich bevindt en of het nog bestaat, moet ik dit in een blogje hier doorgeven en vastleggen. Ik las gisterenmiddag in Ezra Mendelsohn (Ed.), Studies in Contemporary Jewry [Volume XIX: Jews and the State: Dangerous Alliances and the Perils of Privilege: Volume XIX: Jews and the State: Dangerous Alliances and the Perils of Privilege. Oxford University Press, 2004 -books.google]:

“Izsó Köves (1853–1917), a Hungarian-born artist of Jewish origin, had a particular interest in portraying scenes of Jewish history: Spinoza before his judges…” Kortom, deze joods-Hongaarse schilder met bijzondere interesse in het schilderen van scènes uit de joodse geschiedenis, zou ook een schilderij gemaakt hebben van Spinoza voor zijn rechters. 

Hij studeerde aan de School van Decoratieve Kunsten in Boedapest, waar hij leerling was van Károly Lotz (1833 – 1904). Hij bracht een tijd schilderend in Parijs door. Vanaf 1891 werkte hij in Boedapest als tekenleraar. Hij was vooral geïnteresseerd in historische onderwerpen, portretten en genrestukken. [Van hier]

Zo maakte hij ook een schilderij van Moses Mendelssohn op audiëntie bij Frederik de Grote, een bezoek dat in werkelijkheid nooit heeft plaats gevonden. Waar dat schilderij gebleven is, is eveneens niet bekend, maar er is ooit een fotokopie van boven water gekomen. Die neem ik hier over uit bovenvermeld boek.

    

Onder de naam Isodor Koves (Hungarian 1853 - 1917) kun je nog dit schilderij tegenkomen, "The Letter," oil on canvas, signed and dated 1904. 40" x 28". [Van hier]

Ik ben benieuwd of er ooit nog eens een schilderij van Spinoza voor zijn rechters ontdekt wordt. En dan zou het fraai zijn als dat ook gesigneerd en gedateerd zou zijn.