Jaarlijks berichtje over David Ives's toneelstuk New Jerusalem over Spinoza

Al vaak heb ik een blog gewijd aan opvoeringen van het  toneelstuk van David Ives New Jerusalem. The Interrogation of Baruch De Spinoza at Talmud Torah Congregation: Amsterdam, July 27, 1656

Het is een blijver, schreef ik een jaar geleden [Cf. blog]. Vooral (en wellicht uitsluitend) opgevoerd door joodse toneelensembles in de VS van Amerika. Ik hoop dat het ooit eens in Nederland op de planken zal worden gebracht. Zie mijn "E-mail met voorstel aan het Holland Festival" [Cf.].

Sinds dat blog van een jaar geleden, is het stuk van 15 maart tot 15 april 2014 door de Harold Green Jewish Theatre Company gebracht [Cf.]. En van 18 oktober tot 9 november staat het op de rol van de Minnesota Jewish Theatre Company [Cf.]

Zo'n één keer per jaar hoop ik als archivaris van het Spinozisme hierover te berichten. Als u in het zoekvenster op David Ives zoekt, krijgt u eerdere berichten, maar als u hierop klikt krijgt u een mogelijk overweldigender indruk van de vele opvoeringen.

 

De Minnesota Jewish Theatre Company heeft in de kop van de pagina wel een afbeelding van de verkeerde synagoge, n.l. de 'nieuwe' Portugese Synode van 1675! 

Reacties

GRAYDON ROYCE bespreekt 'New Jerusalem' rich in ideas, but a long sit (2½ hours)

http://www.startribune.com/entertainment/stageandarts/279823282.html

Bezoeker van het stuk spreekt over z'n ervaring met Spinoza:
My Date With Baruch Spinoza by Bradley Machov

http://tcjewfolk.com/date-baruch-spinoza/

Ik vind de aardige welwillende recensie "rich in ideas, but a long sit" plus het advies om vooraf een hele sterke kop koffie te drinken een nachtmerrie voor een theatermaker. Ik zou zelf jarenlang slapeloze nachten hebben als ik in mijn publiek ingedutte toeschouwers had gezien. Toch ben ik het met u eens dat het stuk hier naartoe moet komen. Maar ik zou wel anderhalf uur van de lengte willen afsnijden. Overigens dacht ik dat Loevendi een opera over Spinoza had gemaakt maar ik heb daar niets van gehoord.