Jack Bilbo (1907-1967) noemde zich achter-achter-achter-kleinzoon van Spinoza

Jack Bilbo werd als Hugo Baruch in 1907 te Berlijn geboren. Hij nam in 1933 de naam Jack Bilbo aan, nadat de Nazi’s het familiebedrijf in theaterbenodigdheden hadden geconfisqueerd. Hij vluchtte naar Frankrijk, daarna naar Spanje en vestigde zich in 1936 in Londen. Als selfmade kunstenaar begon hij te schilderen en te beeldhouwen en kreeg hij zijn werk tentoongesteld. In 1940 werd hij op het eiland Jack Bilbo - Children Of The NightMan geïnterneerd. Daar maakte hij kennis met andere kunstenaars, hetgeen na zijn vrijlating leidde tot de stichting van zijn Modern Art Gallery in Londen dat in 1941 tijdens de Blitz een contactadres werd voor vriend Kurt Schwitters en vele jonge Britse kunstenaars. Naast zijn eigen werk exposeerde hij Picasso en onbekende kunstenaars en organiseerde hij leesavonden van Dadaïstische poëzie. Na de oorlog vertrok hij naar Weybridge waar hij in z’n tuin primitieve cementen beelden maakte die door de nieuwe eigenaren die er niets van moesten hebben, werden vernietigd nadat hij het huis had verkocht om Engeland te verlaten en naar Zuid-Frankrijk en later terug naar Berlijn te gaan, waar hij in 1967 overleed.

          Jack Bilbo - The Question (Mobile II)

Z’n kleurrijke werk heeft wilde en vreemde uitstralingen - taferelen met figuren, al dan niet in visionaire landschappen, worden afgewisseld met beelden van duivels, kobolden en geesten; ook was hij geobsedeerd door sado-masochistische scènes en geheimzinnige rituelen. Hij werd gezien als outsider kunstenaar en paste dan ook goed in de tentoonstelling Obsessive Visions: Art Outside the Mainstream in de  England & Co Gallery in 2001.

Hij beweerde dat hij zo'n vier jaar als Al Capone’s bodyguard in Chicago had gewerkt, waar niets van klopte - hij is nooit in Chicago geweest.

Al even fantastisch, beweerde hij ook dat hij de achter-achter-achter-kleinzoon van Spinoza was. [Hier aangetroffen]

  

   

Jack Bilbo By Jack Bilbo c. 1948 1st ed.Dat schreef hij in zijn An Autobiography. The First Forty Years of the Complete and Intimate Life Story of an Artist, Author, Sculptor, Art Dealer, Philosopher, Psychologist, Traveller, and a Modernist Fighter for Humanity (London, 1948).

 

Modigliani was blijkbaar niet de enige kunstenaar die met Spinoza in zijn stamboom pronkte (zie dit blog).

Op de website van England Gallery, waar onderstaande afbeelding van is geplukt, is een en ander van zijn werk te vinden.

                I Don't  Like Private Capitalism

Zie ook deze blogsite  en hier zijn Mefisto uit 1942