Jan Verplaetse's boek 'Zonder vrije wil' verschenen

Van de uitgever Nieuwezijds ontving ik het volgende bericht: 

"In de blog 'Spinoza... toonaangevende visie in 'vrije wil'-debat?' staat een aankondiging van het nieuwe boek van Jan Verplaetse. Hierbij wil ik u graag laten weten dat dit boek deze maand is verschenen onder de titel: 'Zonder vrije wil. Een filosofisch essay over verantwoordelijkheid' (de titel en daarmee het boekomslag zijn dus veranderd). Voor meer informatie over dit boek verwijs ik u graag naar onze website."

Omslag Ik moet zeggen: ik ben wel benieuwd naar dit boek van prof. dr. Jan Verplaetse, filosoof  verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Gent. In de reeks interviews in Dagblad Trouw over de "dood van de vrije wil" ging Verplaetse het verst in het trekken van de consequenties uit het niet bestaan van de vrije wil, zowel voor het persoonlijke als het maatschappelijke leven.

Dit boek móet Spinozisten, dunkt mij, dus wat te zeggen hebben.  
Eerder schreef Verplaetse Het morele instinct. over de natuurlijke oorsprong van onze moraal.

Wel grappig is het zoeken naar de juiste titel a.h.w. mee te maken. Eerdere aankondigingen gingen over:  

Ÿ Verwijtloos leven – over de filosofische gevolgen van een onvrije wil, en

Ÿ Onverantwoord. Leven met een onvrije wil.

Het werd uiteindelijk dus:

Ÿ Zonder vrije wil. Een filosofisch essay over verantwoordelijkheid.  

En daarin hebben auteur en uitgever groot gelijk in, want het al of niet bestaan van de vrije wil is hét thema van deze tijd. Met deze titel herkennen de filosofiedocenten in het VWO meteen dat het tot het examenthema filosofie vanaf 2012 behoort. Geen twijfel mogelijk. De onvrije beslissingen van waaruit boeken worden aangeschaft, moeten immers met goede, oorzaakgerichte marketing geholpen worden. Onveroorzaakte ('vrije wil'-)beslissingen bestaan niet.