Jaques Sturm (1807 – 1840) verzon een ongeloofwaardig Spinoza-portret

Niet langer kan ik het negeren, ik héb het lang gedaan, maar kan er niet omheen te erkennen dat de Luxemburgse schilder en lithograaf Jaques Sturm dit portret tekende en er de naam 'Spinosa' onder zette. Het Joods Historisch Museum bezit een exemplaar uit de collectie Arthur en Jetty Polak.

Sturm was de zoon van kapper Jean-Baptiste Sturm en Marguerite Champagne. De familie Sturm was al sinds de zeventiende eeuw gevestigd in Luxemburg. Voor zijn schilderijen liet hij zich inspireren door de Duitse en Italiaanse poëzie, vooral Goethe, Schiller, Tasso en Dante. Hij exposeerde in Luik een St. Paulus, Faust en Margareta in de tuin van de oude Martha, en in 1838 in Brussel een verzoeking van Christus.

Omstreeks 1840 tekende hij met inkt op papier dit portret van Spinoza als een man die er met krullende baard en snor, gekleed in een wijde mantel met bontkraag en met een om het hoofd gevouwen tulbandachtige doek, beduidend ouder dan 44 jaar uitziet.

Spinoza-tekening van Jaques Sturm ca 1840

Ik heb niet begrepen waarom uitgeverij Atlas in 2007 dit portret voor de cover gebruikte van Robert Misrahi, 100 woorden over de Ethica van Spinoza (inmiddels uit de handel; zie blog en blog). Ik hoop dat geen uitgever dat nog eens doet, want deze afbeelding is wel erg ver verwijderd van de meest waarschijnlijk lijkende afbeelding [zie dit blog]

______________

Jaques Sturm op fr.wikipedia

Jaques Sturm's Spinozaportret bij het jhm