J.D. Bierens de Haan belangrijk eerste docent filosofie aan de ISVW

Vandaag honderd jaar geleden werd de  Internationale School voor Wijsbegeerte opgericht. Morgen wordt dat gevierd. Bij gelegenheid van dat honderdjarig bestaan van dit – zoals ze zich nu zien - centrum van de publieksfilosofie in Nederland, verschijnt het door de filosofen (zoon en vader) Florian Jacobs & Frans Jacobs geschreven boek: Markante denkers. 100 jaar filosofie aan de Internationale School voor Wijsbegeerte. ISVW, 2016. Het gaat over de ISVW-geschiedenis en vooral over de vele tientallen beroemde filosofen die er werden ontvangen, waaronder Martin Heidegger, Karl Popper, Emanuel Levinas, Martha Nussbaum, Peter Sloterdijk en vele anderen.

In Trouw vandaag een groot artikel over deze gebeurtenissen vanuit een gesprek met programmadirecteur Erno Eskens en auteur en als filosoof werkzaam bij de ISVW, Florian Jacobs. [Cf.] Daar in dat stuk de naam van J.D. Bierens de Haan niet valt, voeg ik die hier via dit blog aan toe. Ik houd het kort, had eerder al uitgebreide blogs over hem [cf. en cf.].

In de eerste jaren was Bierens de Haan [foto rechts] dé filosoof die cursussen aan de ISVW begeleidde, zoals blijkt uit onderstaande foto’s uit resp. 1917 en 1918. Van 1940 – 1946 was Bierens de Haan voorzitter van het Curatorium.  Naast hem was de jurist, vrijdenker en anarcho-socialist Clara Wichmann in die eerste tijd een belangrijke figuur aan de ISVW.


     ISVW 1917 - temidden van de cursisten J.D. Bierens de Haan

      ISVW 1918 - temidden van de cursisten J.D. Bierens de Haan

Spinoza.blogse feliciteert de ISVW van harte met z'n 100e verjaardag

 

[Foto's van de ISVW-geschiedenis - zijn portret van deze ISVW-pagina]