Je kunt dichter bij Spinoza komen

De kop van het artikel in de NRC gisteren waarin de vinder van het Ethica-manuscript werd geciteerd luidde: "Dichter bij Spinoza kun je niet komen." [Cf blog] Ik begrijp het enthousiasme van Leen Spruit, de ontdekker. En waar het om de Ethica gaat zal dat wel kunnen kloppen. Maar als het om Spinoza zelf gaat dan kun je dichter bij hem komen door de enkele door hem zelf geschreven brieven die bewaard bleven.

Ik had die ervaring van 'dicht bij Spinoza komen' op de tentoonstelling Libertas Philosophandi. Spinoza als gids voor de vrije wereld die de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) in 2008 organiseerde. Daar was de brief die Spinoza vanuit Voorburg op 26 juli 1663 aan Lodewijk Meijer schreef, tentoongesteld. Die brief (genummerd als Brief 12A) is in de kop van dit weblog en hieronder aan te klikken.

Voor Trouw was de vondst van het manuscript in Rome kennelijk geen nieuws. De krant meldt er vandaag niets over en op de website wordt er eveneens geen woord aan gewijd. Jammer, ik had gehoopt dat iemand op de redactie daar er misschien nog iets meer over te weten was gekomen. Niets dus.

Via internet krijg ik trouwens niet de indruk dat deze vondst wereldnieuws is - het onderwerp levert geen hits. 

Gisteren bezochten 332 'unieke' bezoekers dit weblog. Dat kan te maken hebben met de opwinding over de manuscript-vondst.