Joachim Siöcrona (1943 -) Zweedse verspreider van Spinoza

Iets waar we hier weinig of niets over horen maar wat toch bijzonder genoeg is om hier een keer aandacht aan te geven. In Zweden is Joachim Siöcrona, uitgever (redaktör/utgivare) van een kleine uitgeverij, Hilaritas geheten, al enige jaren bezig om het werk van Spinoza in zijn land bekend te maken.

Joachim Siöcrona studeerde aan de Universiteit van Uppsala , tot z’n kandidaats, theoretische en praktische filosofie, esthetiek , ideeën- en kunstgeschiedenis. In 1971 schreef hij het essay Fem skulpturer av Niklas Byström [Vijf sculpturen van Niklas Byström]. Van 1985 tot 2006 werkte hij als bibliothecaris.

Hij was van mening dat de filosofie van Spinoza veel te weinig verspreiding vond in zijn land. Hij zette daarom een Spinoza-reeks op en werd zo inmiddels een soort spreekbuis van Benedictus de Spinoza. In een bericht wordt hij de voorganger van Spinoza genoemd (Föregångaren Spinoza). Sinds 1993 heeft hij inmiddels zo’n acht boeken in zijn Spinoza-reeks uitgegeven.

Mooie naam trouwens voor een Spinozistische uitgeverij. Van hilaritas (opgewektheid, welke steeds een goed is) kan men immers nooit genoeg krijgen (IV E P 42).

In Zweden werd Spinoza geïntroduceerd door Thomas Thorild (1759 - 1808 ), dichter, filosoof en criticus, die in 1779, duidelijk geïnspireerd door Spinoza, schreef: “Allt är nödvändigt: ty allt är Gud” [Alles is noodzakelijk: want alles is God]. Bij Jonathan Israel kon ik over hem niets vinden.

De uitgever heeft geen website, heb ik althans niet kunnen ontdekken. Wel is er van hem een wikipediapagina. Van hier en elders plukte ik voor dit blog wat gegevens bijeen. In omgekeerde volgorde verschenen: 

Aanvulling 29 juli 2012.
Van Joachim Siöcrona ontving ik een e-mail met het bericht:
2012 I published on my publishing company Hilaritas
a selection translated into Swedish of Rudolf Kayser, "Spinoza. Portrait of a spiritual hero". Introduction by Albert Einstein.35 pages, one picture of me in front of Spinoza in the Haague 1993.
Einde aanvulling.

2011 verschijnt Svenskar om Spinozas förståndskärlek [Zweden over Spinoza's intellectuele liefde]. Het achtste in rij over Spinoza. Een verzameling citaten van Zweedse filosofen en schrijvers die over Spinoza schreven tot en met de hedendaagse filosofe Fredrika Spindlers. Zij is associate professor, PhD aan de Universiteit van Södertörn en publiceerde via ander euitgevers: Ÿ The theory of history in Spinoza’s Theologico-Political Treatise, in The Past’s Presence, eds. Hans Ruin & Marcia Sá Cavalcante Schuback (Södertörn Philosophical Studies, 2006) en Ÿ Spinoza – multitud, affekt, kraft (Glänta, Göteborg 2010).

 

 

In 2010 kwam de vertaling van de TIE uit: Förståndets förbättring / Benedict de Spinoza ; översättning med kursiveringar av Joachim Siöcrona, Bromma Hilaritas, 2010

 

 

 

 

In 2007 verscheen als deel 6 in de Spinozareeks bij Hilaritas van Jean Maximilien Lucas Spinozas liv - av en samtida beundrare
[Van een moderne bewonderaar]

 

 

 

In 2006 van Ethan Allen Hitchcock (1798-1870): Swedenborg och Spinoza: företal (voorwoord) om Vilhelm Ekelund och översättning: Joachim Siöcrona

 

 

 

 

In 2004 verschenen grepen uit de Tractatus theologico-politicus onder de titel Brännbara tankar år 1670 om religion och politik [Brandbare gedachten in 1670 over religie en politiek].

1994 Spinoza's Metafysiska tankar [Metafysische gedachten].

1993 Spinoza's Tolv brev [Twaalf brieven]   

1993 Spinoza, zenbuddhism och ekosofi, 1984-1992 [Spinoza , Zen Boeddhisme en Ekosofia, 1984-1992]

 

Info van hier en hier en wikipedia

Reacties

"In Zwseden werd Spinoza geintroduceerd door Thomas Thorild". Uiteraard wordt hier bedoeld dat die Thomas de eerste, of een van de eersten, was, die in Zweden OVER Spinoza (voor of tegen) schreef. Spinoza's werk was toen (rond 1800) al meer dan een eeuw in Zweden aanwezig. Ooit ben ik in de catalogus van Koninklijke Bibliotheek in Stockholm wezen kijken. Ik was toen verbaasd dat daar meteen bij verschijning de eerste drukken van de TTP en de OP zijn aangeschaft! Ik was op zoek naar masnuscripten, maar was op het verkeerde adres; ik had naar het inquisitie-archief in Rome moeten gaan!!

Op 27-07-2012 ontgving ik van Joachim Siöcrona een e-mail-bericht

"2012 I published on my publishing company Hilaritas
a selection translated into Swedish of Rudolf Kayser, "Spinoza. Portrait of a spiritual hero". Introduction by Albert Einstein.35 pages, one picture of me in front of Spinoza in the Haague 1993."

Ik heb het blog hiermee aangevuld.
Hiermee biedt dit blog het adequaatste overzicht van de Spinoza-uitgaven van deze Zweedse uitgever!