Job Koelewijn's Spinozabeeld

Deze afbeelding, getiteld ‘Bonnet’, beschouwt Job Koelewijn als zijn Spinozabeeld. *)

Job Koelewijn, was 'Bonnet' = Spinoza

Dit heeft hij aan Wim Klever verteld in een ontmoeting die ze beiden afgelopen maandag hadden. Een wederzijdse vriend, die architect is, had hen - op Koelewijns verzoek - bij elkaar gebracht. Het boek, waarin zijn werken staan afgebeeld (“een kolossaal groot boek”) had hij voor Klever meegenomen. Toen ze daarin bladerden zei Job Koelewijn bij deze afbeelding: “dit is Spinoza”.

Wim Klever: “Hij zei het gedecideerd. We hebben er zo over gesproken, dat ik overtuigd ben dat hij het meent. Hij zei mij dat hij al heel lang door Spinoza is geïnspireerd en hem dagelijks drie kwartier hardop leest (en dat ook opneemt). Hij sprak met veel waardering over mijn ETHICOM, dat hem veel opheldering had verschaft."

Wim Klever tenslotte: “Ik zag onmiddellijk dat hij iets geniaals tot stand had gebracht. Het mensenhoofd waarin de takken weerspiegeld worden, is niets dan natuur, eigenlijk hetzelfde als de natuur daarbuiten. Wonderfull. Het is een Spinozabeeld, dat misschien dieper dan welke andere voorstelling, Spinoza himself weergeeft.”

Ik kende deze afbeelding, was hem bij het maken van eerdere blogs over de internationaal vermaarde kunstenaar Job Koelewijn al vaker tegengekomen en vond het een heel intrigerend en sterk beeld. Maar nu deze betekenis eraan wordt gehecht, notabene door de kunstenaar zelf, kijk je er ineens met andere ogen naar. Het krijgt voor een Spinozist ineens een meervoudige waarde, te vergelijken met de toeschrijving door de grootste deskundige aan Rembrandt zelf van een schilderij dat tot dan toe aan een leerling was toegeschreven. Ook dat beïnvloedt direct de waarde.
Deze wetenschap kon nog best eens een aanleiding gaan vormen om er een print van te willen aanschaffen...

 

*) / type c-print on aluminium / dimension / 100 x 98 cm and / 25 x 25x 25 cm/ year / 1992

De afbeelding komt meermalen op internet voor, maar de fraaiste is wel die op artnet.com waar verwezen wordt naar Galerie Fons Welters, waar een print te koop is [deze afbeelding voor dit blog van hier 'geleend']  

 

Eerdere blogs over de Spinoza-projecten van Job Koelewijn:

Wereldwijd voorlezingsproject Spinoza's Ethica van Job Koelewijn [13 dec. 2008]

Job Koelewijn's Spinoza Mondial Reading Performance in Trouw [9 mei 2009]

Job Koelewijn's Spinoza-kunstprojecten [11 sept 2010]

Reacties

erg mooi.