Joep Franssens' Harmony of the Spheres op teksten uit de Ethica weer uitgevoerd

Tien jaar geleden voltooide de componist Joep Franssens de 5-delige cyclus Harmony of the Spheres voor koor en strijkorkest op Latijnse teksten uit de Ethica van Spinoza. [Zie daarover dit blog van 9 aug. 2008]. Goed nieuws: 

Het VU-Kamerkoor heeft voor 13 en 14 mei een uitvoering op het programma staan. Het zal voor het eerst zijn dat het door een amateurkoor wordt uitgevoerd. Een goede greep is het dat tevens delen uit de Missa Pange Lingua van Josquin des Prez op het programma staan. Ieder zal dan de verwantschap kunnen ervaren van Harmony of the Spheres met de sublieme top van de Vlaamse polyfonie. En associaties krijgen met Arvo Pärt.

 

Dit is voor mensen die geïnteresseerd zijn in Spinoza wel een bijzondere gebeurtenis die ze graag zullen willen bijwonen en leden van de Vereniging Het Spinozahuis krijgen dan ook € 5,- korting. Hierna het persbericht:

Concert Harmony of the Spheres: over de kosmos en het hart

Het VU-Kamerkoor zingt Harmony of the Spheres van de Nederlandse componist Joep Franssens op 13 mei in de Pieterskerk in Utrecht en op 14 mei in de Noorderkerk in Amsterdam. De integrale uitvoering van het stuk is een première binnen de amateurkoren. Voorafgaande het concert zal filosoof René van Woudenberg een toelichting op het programma en de teksten van Spinoza geven.

Na een eerdere succesvolle uitvoering van deel 1 van de 5-delige cyclus voor koor en strijkorkest, gaat het koor de uitdaging aan om het stuk in zijn geheel uit te voeren. Tevens viert het stuk zijn 10-jarige jubileum en wordt het voor het eerst uitgevoerd op de locatie waar het voor is geschreven: de Pieterskerk in Utrecht.

De teksten van Harmony of the Spheres zijn afkomstig uit het boek “Ethica” (1677) van de Nederlandse filosoof Spinoza. De ideeën van Spinoza zijn ook vandaag de dag nog steeds actueel en filosoof René van Woudenberg zal voorafgaande het concert het publiek wat meer achtergrondinformatie geven.

Over Harmony of the Spheres schrijft Frits van der Waa in De Volkskrant: ‘De titel geeft al aan wat de muziek behelst: harmonieën met een welhaast transcendente werking.' De componist Joep Franssens spreekt zich uit als voorstander van de tendens in de postmoderne muziek, dat muziek weer mooi mag zijn en het hart mag raken. Voor het grootste deel van publiek zal het beluisteren van de cyclus een nieuwe ervaring zijn. De ritmiek, herhaling en harmonieën in de muziek zal voor iedereen eigen associaties oproepen uiteenlopend van de muziek van J.S. Bach en Josquin des Prez tot aan Arvo Pärt en Pink Floyd. Het zal hoe dan ook een bijzondere muzikale ervaring worden.

 

Programma [zie ook PDF]:

Harmony of the Spheres van Joep Franssens

Delen uit Missa Pange Lingua van Josquin des Prez

Uitvoerenden: 

VU-Kamerkoor o.l.v. Boudewijn Jansen

m.m.v. Ensemble Waterloo

& René van Woudenberg, filosoof

Concertdata:

vrijdag 13 mei 2011, 20.15 uur.

Pieterskerk, Pieterskerkhof 5, Utrecht

zaterdag 14 mei 2011, 20.15 uur.

Noorderkerk, Noordermarkt 48, Amsterdam

Entreeprijzen:    EUR 15,- / EUR 10,- (studenten, CJP, jongeren onder de 18, 65+); studenten Wijsbegeerte ontvangen een korting van 50% op de toegangsprijs.
Kaarten reserveren via de website van het VU-Kamerkoor

Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door: Stichting het Vrije Universiteitsfonds • VSB fonds • KF Hein fonds • PBC fonds Utrecht • Kattendijke/Drucker stichting • Gemeente Amsterdam

  Groepsfoto VU-Kamerkoor