Joseph Semah's plastiek voor de Spinozalens

Onlangs, op 13 december, gaf dit weblog het bericht door dat kunstenaar Job Koelewijn, SKOR en W139 een project begonnen waarin Spinoza's Ethica wereldwijd wordt voorgelezen, beginnende op 14 december in Amsterdam. Op de websites van SKOR en W139 is hierover momenteel nog niets te vinden.

Uiteraard is er ruimte voor elk kunstproject. Geen kunstproject lijkt op een ander kunstproject. Maar het is wellicht toch goed om hierbij te weten hoe op ditzelfde vlak een andere kunstenaar al vele jaren bezig is: Joseph Semah.

Aan de projecten van Joseph Semah is op dit weblog al enige malen aandacht gewijd. Hierbij een herinnering hieraan met het volgende nieuwe: hier voor het eerst op internet een afbeelding van het plastiek/ de sculptuur die (samen met een bedrag van 25.000 euro) tweejaarlijks wordt uitgereikt als ´Spinozalens´. De maker ervan is beeldend kunstenaar Joseph Semah. Het betreft een sculptuur van schaapshersens in brons met een oog en oogzenuw van glas. De Spinozalens is een internationale onderscheiding, bestemd voor een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. De onderscheiding werd in 1999 voor het eerst uitgereikt en staat onder auspiciën van de Stichting Internationale Spinozaprijs. Het beeld wordt op de website van de Spinozaprijs niet getoond.

 

Uit het Bulletin van zomer 2006 van het Rijksmuseum Twenthe: "Het oeuvre van de Israelisch/Nederlandse kunstenaar Joseph Semah neemt een bijzondere plaats in binnen de kunstwereld. Zijn kunstwerken en geschriften vormen de neerslag van een interdisciplinair onderzoek op uiteenlopende gebieden als filosofie, (cultuur)geschiedenis, theologie, literatuur, etymologie en kunstgeschiedenis. In die zin is hij te beschouwen als een hedendaagse universele kunstenaar, die in een tijd van verregaande specialisatie een poging doet om een eenheid van kennis te behouden. Semah maakt in zijn werk mede gebruik van de bronnen van zijn moedertaal. Zijn onderzoek overstijgt echter zijn persoonlijke achtergrond en richt zich in bredere zin op de verhouding tussen de cultuur van het beeld en de cultuur van het woord, en op de relaties tussen vorm en inhoud. Semah’s werken zijn complex en dikwijls meerduidig en verbinden motieven en voorwerpen uit zowel de Joodse als de christelijke tradities." [PDF]

Joseph Semah (hier zijn website) is al bijna 30 jaar bezig wereldwijd (Berlijn, Jeruzalem, Amsterdam, Londen, etc.,) in de publieke ruimte  teksten uit de boeken van Spinoza te lezen.

Op 23 febr. 2008  "Breathing in Reverse", waarin Semah samen met anderen uit Baruch Spinoza's Tractatus Theologico-Politicus voorleest in Galerie Ferdinand van Dieten - d'Eendt, Amsterdam.
[Zie hier méér op dit weblog] en bij YouTube:

 

Op 7 juni 1997, las hij bij Arti et Amicitiae, Amsterdam, Baruch Spinoza’s Ethica in het Hebreeuws voor. 

Hij nam deel aan de tentoonstelling; 'De steen vliegt: beeldende verkenningen geïnspireerd door Benedictus de Spinoza'.

Vorig jaar ging Joseph Semah's Next Year in Jerusalem, waarover dit weblog op 17 oktober dit blog had en daarin nog enige voorbeelden gaf van Semah's betrokkenheid op Spinoza. 

Op 7 juni 1997, las hij bij Arti et Amicitiae, Amsterdam, Baruch Spinoza’s Ethica in het Hebreeuws voor. 

Hij nam deel aan de tentoonstelling; 'De steen vliegt: beeldende verkenningen geïnspireerd door Benedictus de Spinoza'.