Joshua Sobol viert zondag z'n 75e verjaardag

Daar Joshua Sobol een toneelstuk over Spinoza schreef, wil ik hier graag vermelden dat hij a.s. zondag 75 jaar wordt. Over dat stuk, dat bij Toneelgroep De Appel op verzoek waarvan het geschreven werd, op 16 oktober 1991 z'n première beleefde, had ik op 21 mei 2008 een blog met alles wat ik erover vinden kon.

Joshua Sobol's familie van moeders kant was in 1922 gevlucht voor de  pogroms en z'n vaders familie emigreerde in 1934 uit Polen naar Israël om de Nazi's te ontvluchten.  In Israel werd Joshua Sobol op 24 augustus 1939 geboren. Hij bracht enige tijd in een Kibbutz door, studeerde van 1957 tot 1965 in Israel literatuur en geschiedenis. Daarna studeerde hij filosofie aan de Sorbonne in Parijs, waarbij hij zich uitgebreid bezighield met Spinoza. "Für Sobol der Philosoph des 21. Jahrhunderts, weil er einen aufgeklärten, befreiten Menschen verkündet, der die Rechtfertigung seiner Existenz weder von politischen noch religiösen Gruppen abhängig macht." [Citaat van hier]

Hij schreef vele toneelstukken, al ruim vijftig (waarvoor ik verwijs naar wikipedia, waarin overigens zijn Spinoza niet vermeld staat!). Hij schuwde het schokken en doorbreken van taboes niet, zoals b.v. in zijn stuk "Ghetto" in 1984 over de pijnlijke samenwerking van de joodse politie met de nazi's in het toenmalige Ghetto van Vilnius. In dat stuk werd de Holocaust op de Bühne gebracht met dans, muziek en cabaret. Geschokt was men in Israël om mensen in doodsangst te zien die intussen ook vreugden beleefden aan erotiek en zinnelijke liefde.

[De foto die ik van hier overnam, is bij z'n 70e verjaardag genomen]