Lambert van Velthuysen & Spinoza

Lambert van Velthuysen (1622–1685) en Spinoza hebben, zoals bekend, met elkaar gecorrespondeerd. Aangenomen wordt dat ze elkaar ook hebben ontmoet en uitgebreid gesproken tijdens het bezoek dat Spinoza in 1673 aan Utrecht bracht – en dat ze zelfs bevriend raakten. Van Velthuysen was een bekend filosoof, aanhanger van Descartes en ook van Hobes en was tot 1672 een Utrechts Bestuurder.

Die correspondentie ging, wat Spinoza betreft, vooral over de beschuldiging van Van Velhuysen dat hij een atheïst zou zijn [zie dit blog]. Van Velhuysen's Brief over de beginselen van rechtvaardigheid en fatsoen van 1651 zou zowel de eerste gepubliceerde reactie op Hobbes's politieke filosofie geweest zijn, als de eerste poging van een Nederlands filosoof om - mede op basis van Hobbes - een cartesiaanse 'morele filosofie' te bieden (iets dat Descartes zelf had nagelaten, of waar hij niet aan was toegekomen).

Deze Epistolica Dissertatio de Principiis Justi et Decori, continens Apologiam pro tractatu Clarissimi Hobbaei, De Cive, [1651] is deze maand in Engelse vertaling uitgebracht door Brill:

Lambert van Velthuysen, A Letter on the Principles of Justness and Decency, Containing a Defence of the Treatise De Cive of the Learned Mr Hobbes. Edited and translated by Malcolm de Mowbray. With an introduction by Catherine Secretan. Brill, Leiden, jan. 2013.

[Afbeelding van titelpagina van Flickr