Le Problème Spinoza won de 25e prix des lecteurs du Livre de poche

In januari van dit jaar verscheen het in Frankrijk als pocket boek. Maandelijks worden op Livre de poche twee boeken uit zes genomineerden uitgekozen als beste: een voor literatuur en een voor het spannende boek.
Onlangs verkoos een jury van 130 lezers Le Problème Spinoza van Irvin Yalom voor de pocket-literatuurprijs: Le 25e prix des lecteurs du Livre de poche. [Cf. en cf. Voor de fotomontage gebruik gemaakt van een foto van hier]

 

Reacties

Irvin Yalom heeft nog heel wat meer boeken geschreven, die ook verschenen zijn in Livre de poche. N.a.v. jouw blog heb ik besteld: 'Et Nietzsche a pleuré' en 'La méthode Schopenhauer'.

Leuk te horen dat ik de aanleiding was, Henk.
"Nietzsches tranen" vond ik stukken interessanter dan zijn Spinoza-boek. Vanwege dat tegenvallen, heb ik zijn Schopenhauer-boek dat in Nederland onlangs in goedkope herdruk kwam, niet meer aangeschaft.

Nietzsches tranen was werkelijk zeer goed!!
Het gebeurt zeer zelden dat ik een 'roman' twee keer lees maar dit boek heb ik toch herlezen. Heb het al meerdere keren cadeau gedaan en krijg altijd goede reacties.

Ik vond het Spinoza probleem niet zo slecht als zo vaak wordt beschreven. Het is nu eenmaal niet gemakkelijk om over Spinoza een 'roman' te schrijven. Goce Smilevski deed eveneens een poging en werd totaal de grond in geschreven. Hetgeen m.i. ook niet terecht is.

De 'Schopenhauer kuur' deed Schopenhauer geen recht aan. Yalom gaat hierin te veel de therapeutische toer op (Hij is/was nu eenmaal therapeut) en hij legt te zeer de nadruk op Schopenhauers beweerde vrouwenhaat, die echt niet zo groot is als men vaak wil voorhouden. Op het einde van zijn leven zei der Arthur duidelijk dat hij over de vrouwen 'het laatste nog niet gezegd had'.