Logica: nieuwe cursus Open Universiteit - ook voor spinozisten

In de recent begonnen Spinozareeks van de Open Universiteit [zie eerder in december op dit weblog] stelt deze na de cursus over Spinoza van prof.dr. P.M.L. (Piet) Steenbakkers en die van prof. dr. Jaap van Marle over Middelnederlandse letterkunde als literair erfgoed, waaraan ook prof. dr. Frits van Oostrom meewerkte, sinds deze week de cursus Logica in actie van Spinoza-prijswinnaar en wiskundige prof. dr. Johan van Benthem online beschikbaar op de speciale website www.spinoza.ou.nl – gratis.

Bekijk de afbeelding op ware grootteVan Benthem is van opleiding wiskundige en nu hoogleraar filosofie aan Stanford University, universiteitshoogleraar pure en toegepaste logica aan de Universiteit van Amsterdam en visiting professor’ aan de Chinese universiteit Sun Yat-Sen.

Zijn cursus kan via www.spinoza.ou.nl in afzonderlijke hoofdstukken en als eBook-variant in z'n geheel gedownload worden.

Projectleider ir. Evert van de Vrie (Open Universiteit): "Basiskennis logica zou universeel verplichte leerstof voor iedere student in het hoger onderwijs moeten zijn. De principes van de logica vormen het fundament van onze wetenschap. Het is geweldig dat een internationale topper als Van Benthem met ons een zelfstudiecursus heeft ontwikkeld die we gratis beschikbaar kunnen stellen.”  

 

Logica in actie

De cursus is ook als boek bij de SDU uitgegeven.

 

De cursustekst eindigt met de volgende tekst:

Nu kan men dit alles nog wetenschap voor wetenschappers noemen. Is een technisch vak als de logica ook nuttig in de praktijk, en het verbeteren van ons menselijk gedrag? Hier keren we nog even terug naar de prijs die aanleiding was voor dit boekje. Spinoza was een voorvechter van het gebruik van wiskundige methoden op menselijk gedrag, getuige zijn hoofdwerk Ethica More Geometrico Demonstrata. En dit werk bevat passages die goed lijken aan te sluiten bij dit boek, waarbij zelfs nog een levend verschijnsel als emotie te pas komt: “Wanneer de geest zichzelf in zijn vermogen tot handelen beschouwt, verblijdt hij zich [...]”. Maar dat gaat dan wel om een abstracte vreugde: “Blijheid is ’s mensen overgang van geringer tot groter volmaaktheid”. Komt de moderne logica voorbij haar abstracties de werkelijkheid in? Die vraag laten wij over aan de lezers van dit boek.”  

Afgezien ervan dat het Ethica Ordine Geometrico Demonstrata moest zijn, en dat het bij Spinoza bepaald niet om ‘abstracte vreugde’ ging, is het uiteraard een prijzenswaardig initiatief, een Spinozaprijs-waardig initiatief, dat deze logicacursus wordt aangeboden.