Maarten van Buuren geeft Spinoza-lezing over 'De innerlijke burcht'

Maarten van Buuren houdt op 14 maart 2016 om 19:00 uur voor Suster Bertken, de Studentenvereniging Cultuurwetenschappen Open Universiteit Utrecht, de lezing ‘De innerlijke burcht’. Spinoza over vrijheid en zelfbeschikking. [Cf.]

Ik vermeld dit graag in dit blog vanwege de opvallende titel van de lezing. ‘De innerlijke burcht’ doet immers meteen aan Teresa van Avila denken. Zou Maarten van Buuren net zoals ik bijna twee jaar geleden deed in het blog “Teresa van Avila, Spinoza en hun amor Dei”, een verband tussen beiden zien? Spannend.

Het werd voor mij weer aanleiding even via dat blog dat schitterende lied van Teresa van Avila te beluisteren: "Alma, Buscarte has en Mí, y a Mí buscarme has en ti: Ziel, zoek jezelf in Mij, en zoek Mij in jezelf."

Reacties

Stan, wat een mooi blog maakte je op 21/04/2014 genaamd “Teresa van Avila, Spinoza en hun amor Dei” Ik heb dat toen niet gezien en Teresa van Avila zit zeker in een van de kartonnen dozen met boeken op zolder. Dat wordt zoeken deze namiddag.
Ik schreef al eens dat het adequate voor mij de verhouding is die je met het ‘zijn’ aangaat, meer dan de ‘wetenschappelijke kennis’ die ermee uitgedrukt zou worden.

Is Yitzhak Y. Melamed over "Spinoza's Amor Dei Intellectualis" de moeite waar van aanschaffen? Ik zal eerst je blog eens doorzoeken.

Dank, Ed, voor je positieve reactie op dat blog. Ik herlas het gisteren zelf en sindsdien houdt die vergelijking mij weer bezig. Er is zoveel overeenkomst. Lang had ik de overtuiging dat het verschil tussen degenen die geloven in aangesproken kunnen worden door een transcendentie (geloofssprong à la Jacobi) en wie dat (in het kielzog van Spinoza) niet geloven, gigantisch is, maar het is veel kleiner dan gedacht. Want ook Spinoza laat ons zien dat we 'aangeraakt' worden door de werkelijkheid buiten ons (waar jij in een recente reactie nog eens indringend op wees; het is de natuur die ons doet denken, ofwel in ons denkt...). Het mooie lied van Teresa van Avila dat ik in het blog noem, zingt in mij Spinozistisch rond als:
"Ziel, zoek de Natuur in jezelf, zoek jezelf in de Natuur."

Wat Melamed's artikel betreft: aanschaffen? Het is gratis te downloaden van zijn pagina bij academia.edu

https://www.academia.edu/6791070/Spinozas_Amor_Dei_Intellectualis

O ja, Ed, zie in dit blog wat Mark Behets er over schreef:

http://spinoza.blogse.nl/log/yitzhak-y-melamed-over-spinozas-amor-dei-intellectualis.html