Marian Gobius (1910 – 1994) maakte Huygens- en Spinoza-medaillon (1978) voor de Huygens Apotheek in Voorburg

Ik had al eens in een blog kort verwezen naar deze Spinoza-afbeelding, maar vind het toch ook een apart blog waard.

Marian Gobius volgde kunstopleidingen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (1 jaar), en de École des Beaux Arts in Parijs (2 jaar). Ze was leerling van prof. Schaer-Krause, G. Rüegg te Zürich, Prof. Sicard in Parijs, Toon Dupuis, Jan Bronner. Lid was ze van de Haagse Kunstkring (1946-1992) en van BRAK in Voorburg. Zij is werkzaam geweest in Frankrijk, Engeland, de Verenigde Staten en in Nederland (Haarlem, Den Haag en – sinds 1938 - Voorburg).

                 
Een belangrijk deel van haar oeuvre omvat herinneringsmonumenten aan de Tweede Wereldoorlog, zoals bijvoorbeeld dit monument van de Stijkelgroep op de begraafplaats Westduin in Den Haag. Werk van Gobius is opgenomen in de collecties van het Joods Historisch Museum in Amsterdam en het Museum Swaensteyn in Voorburg, waar het atelier van Marian Gobius een permanent onderdeel van de collectie vormt.

In 1978 vervaardigde ze op verzoek van de apotheker in de Heerenstraat in Voorburg twee medaillons van resp. Christiaan Huygens en Baruch Spinoza, die werden aangebracht links (Huygens) en rechts (Spinoza) naast de naam van 'Huygens Apotheek' in de Herenstraat 56 in Voorburg. Spinoza had in Voorburg gewoond in de Kerkstraat en de Heerenstraat; Christiaan Huygens verbleef soms op Hofwyck, daar dichtbij.

 

Bronnen

Marian Gobius op Wikipedia

beelden van haar op Wikipedia Leidschendam-Voorburg

Foto's Spinozamedaillon op Flickr en bij Van der Krogt

Wim Klever, "SPINOZA EN HUYGENS. EEN GESCHAKEERDE RELATIE TUSSEN TWEE FYSICI." In: Gewina 20 (1997) 14-31 [PDF]