Melech Ravitch schreef Spinozagedichten in katholieke kerk

Naar aanleiding van mijn blog over Samuel Winer die een Jiddische vertaling van de Ethica maakte, stelde ik daarover een vraag aan de Jiddisch vertaalster Willy Brill, n.l. of zij kon vertellen waar en wanneer de Jiddische uitgave van de Ethica verschenen was en of het wellicht om de vertaling van Samuel Winer ging.

Melech RavitchDaarop kreeg ik geen antwoord, maar wel vertelde ze me in een e-mail het aardige verhaal over waar en hoe de Jiddische dichter Melech Ravitch zijn twintig Spinozagedichten geschreven heeft. [Zie hier de blogs over hem - 1, 2, 3]. Hier dan haar anekdote.

Tijdens de eerste wereldoorlog verbleef Ravitch in een Hongaarse stad met ontelbare katholieke kerken. Omdat er nergens een rustige plek was om te schrijven liep hij maar een kerk binnen, die totaal leeg was. Hij knielde neer en begon op de rand van een kerkbank aan zijn cyclus Spinozagedichten. Het werden er twintig. In zijn memoires schrijft hij: De joodse dichter kwam dagelijks terug in de katholieke kerk en liet de serene stemming en het klokgelui in zijn Spinozagedichten doorklinken.

Update 15 juni 2011

Inmiddels heeft The YVIO Ecyclopedia of Jews in Eastern Europe een lemma over Ravitch, Melech

Reacties

Teksten van Spinoza zijn te downloaden van NYBC in Amherst

Er is een versie uit 1923 vertaler Natanson en een uit 1963 met als verlaler Sh. Winer

Bedankt voor de informatie. Winer heeft dus uiteindelijk toch zijn uitgave van de Jiddische Ethica-vertaling gevonden. Misschien nog tijdens zijn leven - als hij nog leefde was hij dan 75 jaar oud.
Overigens biedt de website van het NYBC in Amherst niets van Spinoza.

Ik kan mij vergissen, maar m.i. kun je via YBC en vervolgens jidisje bikher vier werken ( w.o. 2 versies van de ethica in het Jiddisj ) downloaden.

Jan Jonk, u hebt zich niet vergist, Ik had alleen op het zoekprogramma van de site gezocht, niet onder de boeken. Dat betreft blijkbaar verschillende bestanden. Ik heb de uitgave van Samuel Wiener gevonden en ga een afbeelding plaatsen in het blog over hem. De informatie over hem is hiermee weer mooi een stukje verder gekomen. Dank.