Morgen Spinoza toegelicht op ARTE

Presenteerde Raphaël Enthoven vorige week Descartes (zie dit blog), deze week is Spinoza aan de beurt. Morgen om 13:30 uur in de reeks filosofie.
De uitzending is nu reeds te zien en te horen op de Arte-website [in Duits; wie het liever in het Frans hoort klikt hier].

Julie HenryZijn gesprekspartner is Julie Henry, met wie hij eerder, op 23 apr. 2010, het programma "Geist" maakte. Julie Henry is Agrégée de philosophie, allocataire-monitrice à l’ENS de Lyon, doctorante au CERPHI (UMR 5037) sous la direction de P-F. Moreau, sur le sujet: Penser le devenir éthique: la place singulière de l’homme dans la nature selon la philosophie spinoziste.

Het is een boeiende uitzending waarin twee bevlogen kenners over de filosofie van Spinoza spreken. Een nadeeltje is dat een groot deel ervan wandelend op straat gebeurt, wat een nogal onrustig beeld geeft. 

Opmerkelijk is dat het discutabele Van Hoogstraten-portret van een onbekende man als beeld van Spinoza werd genomen. Al met al schetsen ze een boeiend beeld en geven ze een aantal interessante invalshoeken om geciteerde teksten te verstaan.

 

Kortom, een van de betere uitzendingen over Spinoza's filosofie.

Ze zouden nog uren door kunnen gaan...