My name is Spinoza - komende kunstmanifestatie in Amsterdam

Het werd tijd dat de tijdelijke website die voor deze manifestatie was voorbereid eindelijk eens gevuld werd met informatie over de kunstmanifestatie in Amsterdam die van 8 mei tot september 2009 wordt gehouden. Daarmee is afgelopen vrijdag een begin gemaakt: 3 april is http://www.spinozamanifestatie.nl/ gelanceerd. [Ik vermelde op dit weblog op 23 november dat tijdens de Spinozamanifestatie in Paradiso deze grote kunstmanifestatie werd aangekondigd en wees op 10 december op het begin met de tijdelijke website]

         

Hierna uit het persbericht:

Op 8 mei 2009 start de grootscheepse kunstmanifestatie My name is Spinoza. Overal in Amsterdam zal het publiek in exposities, performances, interventies, talkshows en optredens ontdekken of het gedachtegoed van deze invloedrijke filosoof, bijna 400 jaar na dato, nog standhoudt. 

Baruch de Spinoza, zoon van Joods-Portugese immigranten, werd in 1632 in Amsterdam geboren. Spinoza’s vernieuwende ideeën over natuur en God, goed en kwaad, rede en emotie, vormden de fundamenten onder zijn revolutionaire gedachten over tolerantie, respect en vrijheid van meningsuiting. Het zijn onderwerpen die nooit aan relevantie en actualiteit hebben verloren. Om verschillende redenen heeft Spinoza echter in Amsterdam nooit de waardering gekregen die hij verdient. Daar wil de manifestatie My name is Spinoza verandering in brengen. 

Spinoza’s denken en schrijven wordt gekenmerkt door een vragende en onderzoekende houding, die past bij hedendaagse kunst. Kunstenaars herkennen zich in Spinoza’s nieuwsgierigheid en maatschappelijke betrokkenheid. In samenwerking met de deelnemende culturele instellingen werden (internationale) kunstenaars uitgenodigd zich te laten inspireren door Spinoza’s gedachtegoed en zich de vraag te stellen: wat betekent Spinoza voor onze tijd?

De manifestatie My name is Spinoza is een initiatief van de Amsterdamse Spinoza Kring,  ontwikkeld door SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) in opdracht van de Stichting Spinoza Centrum Amsterdam. De manifestatie My name is Spinoza is tevens de aftrap tot de realisatie van een Spinoza centrum. Hier zullen de kunstwerken en registraties van de debatten en performances permanent getoond worden, zodat een internationaal publiek voortaan ter plekke kennis kan nemen van Spinoza’s denkbeelden en hun actualiteitswaarde.

De opening geschiedt op 8 mei 2009  om 16:00 uur in de Mediamatic Bank, het voormalige ABN bankgebouw, de nieuwe locatie van Mediamatic aan de Vijzelstraat nr 68 te Amsterdam http://www.mediamatic.net/
[Onlangs had ik dit blog over Spinoza op Mediamatic]

My name is Spinoza wordt financieel ondersteund door: SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte), Amsterdamse Fonds voor de Kunst, SNS Reaal Fonds en Fonds BKVB.

Participanten: de Appel, Elaine Sturtevant - Art Amsterdam - De Balie - Castrum Peregrini - Nicoline van Harskamp – De Inkijk, Francisco Camacho - Joods Historisch Museum, Raoul Teulings - Lloyd Hotel  - Mediamatic, Zhana Ivanova, Dirk van Weelden - Maurice Nio - SMART Project Space, Freee, Pia Lindman, Ioana Nemes, Mark Titchner - Stedelijk Museum, Aernout Mik - Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Jeremiah Day - Straat van Sculpturen / Open Source Amsterdam,  Thomas Hirschhorn - Tijdelijk Museum Amsterdam - Violet Bureau - W139, Job Koelewijn en de Amsterdamse Spinoza Kring, Stichting Spinoza Centrum Amsterdam en SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte)

                                          * * *

De website is kennelijk ook door een kunstemaker opgezet - met een flash-programma, waarmee grafische spelletjes in beeld gebracht kunnen worden die echter irritant veel tijd van de bezoeker vergen; die zal ook merken dat hij binnen de website niet z'n backknop moet gebruiken...] De site is nog niet echt gevuld [aardig hoe Engels naar Engels wordt vertaald: DEZE WEBSITE IS UNDER CONSTRUCTION / THIS WEB SITE IS UNDER CONSTRUCTION].

Maar er is naast wat oud nieuws al wel te zien dat Trouw, het dagblad dat ik lees, van mei t/m september 2009 een 8-delige serie artikelen, gerelateerd aan My name is Spinoza zal publiceren. Voor deze serie zullen een aantal deelnemende kunstenaars geïnterviewd worden over hun relatie met het gedachtegoed van Spinoza, afgewisseld met interviews met mensen uit andere vakgebieden die een bijzondere affiniteit hebben met het werk van de filosoof.

Om met nieuwsgierige belangstelling naar uit te zien.

Deze afbeelding komt ook langs op de website...

                                  ... ja, ja, "Spinoza King"

 

 

Het zal verband houden met het project Worldwide estafette voorlezen uit Spinoza’s Ethica” dat kunstenaar Job Koelewijn, SKOR en W139 op 14 december in Amsterdam begonnen en waarin Spinoza's Ethica wereldwijd zal worden voorgelezen [zie hier op dit weblog]. Op de websites van SKOR en W139 of mediamatic is hierover merkwaardigerwijs overigens nog steeds niets te vinden.

                                          * * *

Amsterdams Spinozacentrum
Zeer benieuwd ben ik er ook naar of we gedurende deze tijd iets meer horen over het plan van de Amsterdamse Spinoza Kring (ASK)om de kunstwerken en documenten die voor deze kunstmanifestatie ontstaan, in de toekomst een plek te geven in een Spinozacentrum, waar een (inter-)nationaal publiek terecht kan om kennis te maken met Spinoza's denkbeelden. Architect Maurice Nio maakte een ontwerp voor het Spinoza Centrum. Hoe ziet dat er uit? En gaat het lukken om het te realiseren?
Enfin, uit het persbericht en uit het Colofon van de website van MyNameIsSpinoza begrijp ik dat er al wel een Stichting Spinoza Centrum Amsterdam is opgericht. Volgens mij treedt die hiermee voor het eerst naar buiten.
[Aanvulling 7 april] Van de secretaris van de ASK die ook in het bestuur van de Stichting Spinoza Centrum Amsterdam zitting heeft, vernam ik inmiddels dat deze stichting de eigenlijke opdrachtgever van de Spinozamanifestatie is. Binnenkort komen ze met meer informatie naar buiten.