My Name is Spinoza - mentaal monument voor Spinoza

Vandaag heeft het Amsterdamse De Echo een stuk over de kunstmanifestatie My Name is Spinoza. Ik neem het hier over vanwege de uitspraak die in de kop van dit blog is opgenomen.

Spinoza in de schijnwerpers

STAD - Spinoza is een belangrijk Amsterdamse denker geweest, die nooit de waardering heeft gekregen die hij verdient. Met de manifestatie My Name is Spinoza wil de Amsterdamse Spinoza Kring hier verandering in brengen. In de maanden mei, juni en september kan het publiek overal in de stad via exposities, performances, inteventies, talkshows en optredens het gedachtegoed van Spinoza ontdekken. De conceptontwikkeling en organisatie van My Name is Spinoza is in handen van Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR). Aan de manifestatie doen vele culturele organisaties mee, zoals De Appel, De Balie, Mediamatic, het Stedelijk Museum en W139.

'Met My Name is Spinoza maken we een mentaal monument voor Spinoza', vertelt curator Theo Tegelaers van SKOR. 'Met de kunstinitiatieven willen we de Amsterdammer bereiken en bekend maken met Spinoza. Hij is door zijn werk altijd een beetje 'undergound' geweest. Zijn vernieuwende ideeën over het individu, vrijheid van gedachten en vrijheid van meningsuiting vielen bij de mensen die het voor het zeggen hadden niet goed.'

In de 19de eeuw werd het werk van Spinoza pas echt opgepikt door liberale denkers als Thorbecke. 'Nu zijn die ideeën veel meer geaccepteerd en worden zij normaal gevonden. Het is daarom voor veel mensen juist een openbaring dat Spinoza die in de zeventiende eeuw al had en zo krachtig kon formuleren.' Het denken en schrijven van Spinoza wordt gekenmerkt door een vragende en onderzoekende houding. Kunstenaars herkennen zich in Spinoza's nieuwsgierigheid en maatschappelijke betrokkenheid. In samenwerking met de deelnemende culturele instellingen werden kunstenaars daarom uitgenodigd zich te laten inspireren door Spinoza's gedachtegoed en zich de vraag te stellen: wat betekent Spinoza voor onze tijd?

Alle informatie over deelnemende instellingen en kunstenaars is te vinden op http://www.spinozamanifestatie.nl. Het programmaboekje is bij de deelnemende organisaties op te halen.

[van hier]

     

 

op 20 mei 2009 geplaatst op http://twitpic.com/5jtd3