Nantes herinnerde zich vandaag de aanwezigheid van de grootvader van Spinoza

We weten uit de Spinoza-biografie van Steven Nadler dat een grootvader van Baruch Spinoza, Abraham Jesurum de Spinoza, alias Emanuel Rodriguez de Spinoza, ook wel – om zich te onderscheiden van een ander lid van de joodse gemeenschap in Amsterdam – zich Abraham de Spinozas de Nantes noemde.

Hij had, alvorens uiteindelijk in Nederland terecht te komen, na de uitdrijving uit Portugal een tijd in Nantes gewoond.

De joodse gemeenschap van Nantes beschikt pas sinds 21 juni 1870 over een synagoge.

Vandaag werd in die synagoge dat 140-jarig bestaan ervan gevierd. En in de berichten daarover wordt uiteraard gerefereerd aan het feit dat daar in 1550 een eerste kleine groep marranen uit Portugal zich vestigde én vooral ook dat de grootouders van de beroemde filosoof Baruch Spinoza in ieder geval in 1596 in Nantes verbleven. Uit dat jaar stamt, schrijft Nadler, het eerst bewaard gebleven schriftelijk bewijsstuk van Abraham Jesurum de Spinoza's aanwezigheid aldaar.

Wat hindert ons om even, met de joodse gemeenschap van Nantes, terug te blikken op deze herinneringswaardige geschiedenis. Daarvoor dient dit blog.

Avec le rabbin Yoni Krief, Luc Pincaud, président de la communauté juive de Nantes sera l'hôte dimanche de Gilles Bernheim, grand rabbin de France. 

De joodse gemeenschap vierde de 140e verjaardag van de synagoge in de aanwezigheid van Gilles Bernheim, opperrabbijn van Frankrijk, en Merqui Joel, voorzitter van de Centrale Consistorie van Frankrijk. [Van hier]