Nog eens over het onlangs ontdekte Ethica-manuscript

Ook vandaag had Trouw niets over de ontdekking van het manuscript van de Ethica. Ook op de website van de Volkskrant is er niets over te vinden. En tot het wereldnieuws doorgedrongen is het eveneens nog steeds niet. Ziet men het belang er niet van in? De AAS heeft vandaag ook informatie over de vondst.

[Zie hier, hier en hier blogs over en n.a.v. deze ontdekking, waaruit wel enige opwinding blijkt... Net als uit de 625 unieke bezoekers die gisteren een kijkje op dit weblog kwamen nemen; 60% van de page views werd gedaan vanuit Noord Amerika! Daar had men er blijkbaar toch iets van vernomen. 
Zie de statistiek maar, helemaal onderaan de blogs.]

Uit het feit dat al over enkele maanden, in augustus, bij Brill een editie zou uitkomen, bezorgd door en met een historische inleiding van Leen Spruit en Pina Totaro, mag je aannemen dat de ontdekking die nu naar buiten is gekomen al veel langer geleden is gedaan - als je in aanmerking neemt hoelang de productie van wetenschappelijke uitgaven bij Brill in beslag neemt.
De redacteuren zouden in die publicatie de resultaten van vergelijking van de in de Opera Posthuma gepubliceerde tekst met dit manuscript brengen. Zoiets vergt toc h flink wat tijd van de bezorgers - en daarbij komt dan nog de flinke som tijd die Brill meestal nodig heeft.
Er is geen datum van de ontdekking bekend gemaakt, maar dat zal een flinke tijd achter ons liggen. Het lijkt me nogal wat om zo'n ontdekking zo lang voor je te kunnen houden. Zoiets wil je toch meteen uitschreeuwen, zou je denken.

Update 16:08 uur: Ik ontving van Michel Gastkemper (waarvoor dank) de tip dat de berichten in de NRC over de vondst van het Ethica-manuscript te vinden zijn op nrc.boeken: 1-NIEUWS en 2-INTERVIEW

NRC-Next heeft een advertentie over een komende cursus "Tien denkers over de wereld van nu." Wie van dezen heeft zich (mede) door Spinoza laten inspireren, denkt u?

Reacties

Wat moet dit nieuws wellicht vervelend zijn voor Piet Steenbakkers.
Ik hoorde van iemand die het kan weten dat zijn tekstkritische uitgave van de Latijnse Ethica, waar hij lang mee bezig is geweest, al bij de uitgever ligt. Wordt dat nu "stop de persen"?

Volgens het Magazine Littéraire zal dit nieuwe materiaal worden meegenomen in de wetenschappelijke Ethica-editie die Fokke Akkerman en Piet Steenbakkers verzorgen voor de uvres complètes die PUF uitgeeft (verwacht in 2012).

Terecht, denk ik, verwacht het Magazine Litteraire dat het gevonden manuscript een BOULEVERSEMENT zal betekenen in de studie van de ETHICA-tekst. Er zijn bewijzen te over dat de tekst hier en daar stilistisch onzeker en zelfs aanvechtbaar is. De bij de OP gedrukte INDEX is daar ook een aanwijzing voor. Ik kan mij moeilijk voorstellen dat een 'supplement' bij de door Akkermans en Steenbakkers bezorgde teksteditie (die reeds bij de uitgever zou liggen) daar voldoende op kan inspelen. Overigens zou die teksteditie toch al de zoveelste worden, die ons niet veel wijzer maakt Zeer recentelijk (2010) ontving ik de EDIZIONE CRITICA DEL TESTO LATINO van Paolo Cristofolini. Slechts op 2 of 3 plaatsen vind je een zgn. niieuwe 'coniunctuur' voor tekstverandering. De waarde daarvan is altijd afhankelijk van het FILOSOFISCHE tekstbegrip van de editor, waar je altijd verschillend over kunt denken. Enkele coniuncturen die ik zou willen voorstellen, mis ik node. Maar nu zullen wij HARD MATERIAAL krijgen!