Nogmaals Darya von Berner's lichtkunstwerk van Spinoza’s brief aan Lodewijk Meijer

Reeds tweemaal gaf ik in een blog aandacht aan het fraaie lichtkunstwerk dat de Spaanse kunstenares Darya von Berner maakte in het kader van het Amsterdam Light Festival [cf. blog van 28-11-2015 en blog van 07-12-2015]. Darya von Berner nam daarvoor de brief die Spinoza op 26 juli 1663 schreef aan Lodewijk Meijer over de redactie van de PPC/CM [Brief 12A]. Het origineel van die brief wordt bewaard in de Afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. [Cf. hier die brief].

Het werk kreeg de titel mee "dearest friend" n.a.v. de aanhef van de brief: Amice Suavissime.  Hij lijkt te drijven op de Amstel ter hoogte van het Spinozabeeld.

Vandaag stuitte ik op een heel mooie foto die beroepsfotograaf Geert van der Wijk ervan maakte en – samen met vele andere fraaie foto’s van het Amsterdam Light Festival – op 13 december 2015 op zijn website plaatste. Op die foto is, beter dan op andere die ik zag, heel duidelijk die brief en ondertekening te zien. De fotograaf stemde ermee in dat ik die foto in dit blog overneem. Waarvoor mijn dank.

      Darya von Berner (brief van Spinoza) © Geert van der Wijk

Toegevoegd 7 januari 2016

Op de website van Buurtvereniging Ons Hoekje verscheen op 30 december 2015 deze foto, gemaakt door Margriet van der Hulst tijdens een trip van de fotoclub naar het lichtfestival in Amsterdam om nachtfotografie in praktijk te brengen. [Waar Ons Hoekje gevestigd is, kom je op de site niet zomaar te weten. Het vergt enig zoeken om te merken dat het kennelijk ergens in De Beemster is.)

Toevoeging 9 februari 2016

Vandaag ontdek ik op de website van de ASK deze foto van Bas Beekhuizen. Toegegeven: nog fraaier is hier Spinoza's brief aan Lodewijk Meijer te zien.