NRC Handelsblad gaat dit weblog uitkleden

Vandaag kreeg ik al een tweede e-mailtje dat ik zonder toestemming een artikel uit NRC Handelsblad in een blog had geplaatst.

21 juni kreeg ik een aanmaning van de NRC dat de tekst van het artikel van Karel Berkhout over de vondst van het Ethica-manuscript zonder toestemming was overgenomen. Ik heb die toen weer verwijderd. Het mag inderdaad niet, maar ik nam tot heden aan dat ze wellicht zo nauw niet zouden kijken. Wat voor schade kan er nou helemaal door zo'n bescheiden weblogje worden aangericht.

Maar de NRC gaat de strijd aanbinden en heeft er een afdeling of functie "Hergebruik" voor opgericht en daarin Lupe Cicilia aangesteld. Die mij vandaag e-mailde: "Wij hebben wederom geconstateerd, dat u zonder toestemming vooraf het artikel "Nooit meer met veel geld over straat" uit het NRC Handelsblad d.d. 30 december 2009 op uw website heeft geplaatst. Ik wil u erop wijzen, dat hierop auteursrechten rusten."

Ook dat artikel gaat er dus af. Ja, ze hebben gelijk, maar toch. Ik overwoog een abonnement op de NRC (die met iPad-aanbieding) te nemen, maar ik zie daar vanaf, want kan er te weinig mee voor dit weblog.

Enfin dan weet u er van dat deze stukken met behoorlijk terugwerkende kracht worden weggestroopt. Ordnung muβ sein auch bei der Volkszeitung.  

Reacties

Dan heeft ook vast geen zin om te melden dat er een nogal kritisch stukje - op het villeine af - van Odette Vlessing en Adré Vuijsje over het recente Spinoza artikel bij de ingezonden brieven stond (NRC, zaterdag 25/6). Vanwaar overigens die felheid in het artikel? Oprechte kritiek, of is het gewoon goede product-placement? (beide auteurs werken aan een boek over Spinoza)

Dag Mark,
Wim Klever wees me gisteren ook al op die ingezonden brief. Ik ga er niet achterheen, want ga geen stukjes uit de NRC meer in blogs opnemen. Dat geeft maar gedoe.
Je hebt wellicht gelijk dat het een marketing-actie betreft. En dat zou dan betekenen dat hun boek wellicht binnenkort uitkomt?
Ik had al op 24 sept. 2010 een blog over het toen voor 1 november 2010 aangekondigde boek van het echtpaar Vlessing-Vuijsje: Profeet van de rede. De vele levens van Baruch Spinoza.

http://spinoza.blogse.nl/log/spinoza-een-profeet.html

Aha! Dat boek met die nogal eigenzinnige en veelbelovende titel!

Stan,
1. Vvoor zover ik weet berust het auteursrecht van NRC-H niet op ingezonden brieven en opiniestukken, maar alleen op stukken van medewerkers en redacteuren. Verder mag je wel uitgebreid citeren uit de krant, dat mag trouwens uit elk boek en al of niet wetenschappelijk werk.
2. Overigens is het een rare manier om reclame te maken nvoor je krant, door het web af te speuren op eigen artikelen, te dreigen, en er zelfs een speciale web-rechercheur voor in te huren. En dat voor een krant die zelf zegt noodlijdend te zijn. Opname en verspreiding van een incidenteel artikel op een special interest blog lijkt mij een effectievere reclame dan i-pads uitloven aan nieuwe abonnee's, bovendien goedkoper.

Maar nu even over de inhoud van die brief : losse speculatie.