Ook in 2016 filosofie-cursussen op Lesbos [met een beetje Spinoza]

Vorig jaar had ik diverse blogs over filosofie-cursussen die op Lesbos werden gegeven. Ik vroeg me af of de vluchtelingencrisis nog een impact had op deze cursussen: zouden ze wel doorgaan? Maar zie, toen ik daar even naar op zoek ging, kwam ik het volgende tegen:

[1] Miriam van Reijen: Filosofiecursus met stevig wandelen op Lesbos [cf.] van 9 t/m 16 mei en 19 t/m 26 september 2016

Thema mei 2016: Passies en/in het brein, ofwel: de zeven hoofdzonden. Wat zeggen christendom, filosofie en neurowetenschappen hierover? Aan de hand van het boek De zeven hoofdzonden, handleiding voor de 21e eeuw van filosoof Fernando Savater, en Passies van het brein- waarom zondigen zo verleidelijk is, van Margriet Sitskoorn, en teksten van diverse filosofen.

Thema september 2016: Stoïcijnse levenskunst: evenveel geluk als wijsheid, naast Epicurus, Epictetus, Seneca en Sartre wordt ook Spinoza (iedere dag één filosoof) besproken. Een paar uur aan het einde van de dag samen al filosoferend stevig lopen over de 'geitenpaadjes' door de heuvelachtige omgeving o.l.v. een plaatselijke gids maakt onderdeel uit van de cursus.

Inleider: Miriam van Reijen. Informatie en aanmelding:
mt.vanreijen@avans.nl

_________________

[2] Harry van den Bouwhuijsen deelt op zijn website Filosoferen op Lesbos mee een cursusweek te geven van 12 – 19 september 2016: Wie is daar? Ons westers zelfbeeld in het licht van Vergelijkende Cultuurfilosofie en neurowetenschap [cf.] Spinoza komt in de toelichting niet voor, maar misschien komt hij toch een beetje aan de orde?

________________

[3] Ook Frans Jespers en Jeroen Bartels geven weer een cursus op Lesbos, n.l. over de Spinoza Briefwisseling – van 29 augustus tot 5 september 2016.

[Op de site van de ASK staat 2015, maar dat moet een vergissing zijn. Ik heb geen Facebook, maar via google.cache kon ik zien dat het inderdaad 2016 moet zijn]

________________

Waarom ik meen dat ik dit soort informatie moet doorgeven, weet ik ook niet. De cursusorganisatoren geven hun informatie niet even door aan dit blog... Maar ja, ik verzamel als curator van dit Spinoza.blog nu eenmaal actief Spinoza-nieuws - doe er je voordeel mee.