Op 27 juni Spinozamonoloog in het Spinozahuis in Rijnsburg

Het Spinozahuis is nog wel niet heropend, maar is in de laatste fase van renovatie en er begint toch al enig leven in terug te keren.

Op maandag 27 juni wordt in het Spinozahuis een try out gegeven van een voorstelling met een monoloog van Spinoza. Dit gebeurt voor de leerlingen van de Gaspard de Colignyschool in Katwijk. In samenwerking met het Erfgoedhuis ZH is deze voorstelling gemaakt voor de hoogste groepen van het basisonderwijs. De monoloog van Benedictus de Spinoza is een gedachtegang die hij uitspreekt nadat de gebroeders De Witt, die als verraders werden gezien, zijn vermoord. Volgens Spinoza was dit volkomen onterecht. Benedictus de Spinoza woonde zelf op dat moment in Den Haag. Hij was in 1656 uit de Amsterdamse Joods-Portugese gemeenschap verstoten, wellicht ook vanwege zijn verstrekkende ideeën over religie. In 1661 verhuisde hij naar Rijnsburg, later naar Voorburg en ten slotte in 1670 naar Den Haag. In de monoloog geeft hij inzicht in zijn manier van denken.

 

Geschiedenis in levende lijve
Het Erfgoedhuis Zuid-Holland werkt aan vernieuwing van geschiedenis onderwijs en doet dat onder andere via de serie “Geschiedenis in levende lijve”, waarbij personen uit de vaderlandse geschiedenis in de klas (groep 7 en 8) komen om hun verhaal te doen. Daarmee wordt de vaderlandse geschiedenis niet alleen levendiger verteld aan de jongste generatie, maar wordt deze geschiedenis voor hen ook direct in een groter kader geplaatst. Door de verbinding met de Canon wordt zo de historie tastbaar.

Wegens succes uitgebreid
De monoloog van Willem van Oranje is inmiddels al meer dan 100 keer gespeeld. Nieuw in deze serie zijn de voorstellingen van Hugo de Groot en van Benedictus de Spinoza. De acteurs zijn Rob Hertog (Willem en Hugo) en Marc Eikelenboom (Spinoza). Het Erfgoedhuis ZH wil deze lijn verder uitbreiden: het onderwijs vraagt erom!

Marc Eikelenboom is er volgens zijn twitteren al flink mee bezig.

Eerste voorstelling in het Spinozahuis
De locatie is bijzonder, omdat Spinoza juist op deze plek woonde, en daar werkte aan de uitbouw van zijn visie.
De Gaspard de Colignyschool uit Katwijk is de gelukkige school die de eer van de eerste uitvoering krijgt. Omdat het Spinozahuis in hun eigen dorpskern Rijnsburg ligt, bezoekt de klas dit keer deze bijzondere locatie; normaliter komen de acteurs naar de scholen. De school heeft van te voren een lesbrief ontvangen, en de leerlingen zijn dus voorbereid op het onderwerp. Na de voorstelling gaan ze het gesprek aan met Spinoza.

Erfgoedspoor Katwijk
Deze voorstellling kan tevens worden gezien als de aftrap van een nieuw Erfgoedspoor in de gemeente Katwijk. Erfgoedspoor is een doorgaande leerlijn in erfgoededucatie waarbij de leerlingen elk schooljaar een erfgoedproject krijgen aangeboden door de erfgoedinstellingen in Katwijk. Het motto van ieder Erfgoedspoor is: Boek dicht en de klas uit! De Katwijkse leerlingen concentreren zich in dit programma op de vensters uit de Canon van Nederland die direct aan hun omgeving zijn verbonden, zoals: de Limes, Floris V, Willibrord, Spinoza en de Atlantikwall.

Praktische informatie
Maandag 27 juni, 10.00 – 11.00 uur: eerste voorstelling Spinoza
Locatie: Spinozahuis Rijnsburg, Spinozalaan 29, Katwijk
Aanwezig: de heer Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en mevrouw M. van Dobben-de Bruijn, Statenlid van de Provincie ZH voor de VVD, leerlingen uit groep 7/8 van de G. de Colignyschool in Katwijk, directeur en medewerkers van het Erfgoedhuis ZH en leden van het bestuur van de Vereniging Het Spinozahuis.
Meer informatie over het project:
Thea de Langen

Erfgoedhuis-zh.nl

Misschien wordt er van de Spinozamonoloog ooit een filmpje op Youtube gezet? Net als dit voorproefje Marc Eikelenboom...