Op de ISvW kan men tegelijk "Eten en weten: 'en gij zult spinazie eten'"

De deelnemers aan de Spinoza-zomerweek die de Vereniging Het Spinozahuis organiseerde in de Internationale School voor Wijsbegeerte en die genoten hebben van de maaltijden kunnen er in het najaar nog een keer hun hart ophalen, want "het voegt een wijs man, zich matig met aangename spijs en drank te verkwikken en te laven, evenals met geuren en lieflijkheid van groenend kruid ...." [EthicaIVp45s] zo kunnen we nu nog lezen op de website van de Het Spinozahuis.
En niet alleen zij, maar ook andere belangstellenden zijn welkom op

vrijdag 29 oktober, aanvang 17.00 uur- einde 20.00 uur.

Spinazie in roomsausDe ISvW schrijft: 

‘Gaat zo voort en gij zult spinazie eten’, luidt een bemoedigend gezegde. Terwijl u verschillende spinaziegerechten eet, vertelt filosoof Erno Eskens u waar het gezegde vandaan komt. Het komt uit een oud gedichtje, waarbij ‘spinazie’ een verbastering is van ‘Spinoza’.

Spinoza leidde een enerverend leven. De Amsterdamse joodse gemeente sprak een banvloek over hem uit, hij vluchtte, werd lenzenslijper, ontmoette Leibniz en Huygens en ontwikkelde een filosofie die Nederland op zijn grondvesten deed schudden.

Zijn pleidooi voor vrijheid van meningsuiting was vernieuwend; zijn godsbegrip was ronduit revolutionair: God = Natuur.

Begeleiders:
Gijs Jeulink is chef-kok van de ISVW.
Erno Eskens is hoofd cursusinstituut ISVW. Hij schreef meerdere boeken waaronder de Filosofische reisgids voor Nederland en Vlaanderen.

Datum: vrijdag 29 oktober 2010
Tijd: 17.00 – 20.00 uur
Plaats: ISVW, Leusden

Toegang: € 49 inclusief spinaziediner en speeches over Spinoza.

Meer informatie en inschrijven: ISvW
[Ik zag deze informatie bij de ASK]