Op komst van Miriam van Reijen: Spinoza voor managers

Iemand gaf mij de tip: “je moet eens in Google ‘Spinoza voor managers’ ingeven”. En inderdaad: daar verschijnt de aankondiging van een boek dat in maart bij Klement zal verschijnen. Het is van de hand van Miriam van Reijen (Red.) en draagt inderdaad de titel Spinoza voor managers. Het zal zo’n 120 pagina’s tellen en de prijs zal €14,95 bedragen. Het ISBN 9789086870936. Op één boekhandelssite stond al iets meer:

Dit boek bevat een groot aantal thematisch gerangschikte fragmenten uit het werk van Spinoza, die direct of indirect betrekking hebben op het reilen en zeilen van organisaties en meer in het bijzonder op de taak van de leidinggevende daarin.

De lezer zal tot zijn verrassing vaststellen dat Spinoza ook de hedendaagse manager veel te zeggen heeft. Hij beschikte over een heuse motivatietheorie, waarin hij het voornamelijk door emoties gestuurde 'passieve' handelen (lijden) onderscheidde van het door rede en inzicht ingegeven 'actieve' handelen (leiden). Deze benadering en vele anderen inzichten van Spinoza komen vrij nauwkeurig overeen met recente ideeën en methoden op het gebied van rationeel-emotief management en effectiviteitstrainingen.

Het boekje is ontstaan uit haar deelname als docent aan de collegereeks "Filosofie voor managers" aan Nyenrode Business University. [PDF]

Darwin voor managers   

Kortom, naast Darwin, staks ook Spinoza voor managers.

Te laat voor BentoSpino

 

Ik ben extra benieuw naar het boek, daar ik ooit gevraagd ben door een organisatie- en beleidsadviesbureau (BentoSpino) of ik hen zo’n tekst kon leveren. Ik had er wel ideeën over, maar durfde het toch niet aan en heb het verzoek (‘de opdracht’) teruggegeven - vreesde dat het me teveel tijd ging kosten en misschien ook mijn deskundigheid te boven ging. Nu ben ik uiteraard benieuwd of dat wat ik vaagweg in mijn hoofd had in Spinoza voor managers, maar dan concreet en deskundig uitgewerkt, terug te vinden zal zijn.

Zie dit blog van 7 nov. 2008 over BentoSpino. Er is niets meer over deze organisatie te vinden. Verdwenen – foetsie!

Nog slechts twee jaar geleden was er sprake van de oprichting van De Spinoza Groep, ondersteund door BentoSpino. Zie het blog van 17 maart 2010: De Spinoza Groep wil juridisering van de overheid tegengaan. Maar ook daarover is niets meer terug te vinden.

Slachtoffers van de crisis?

Voor dit initiatief komt Spinoza voor managers te laat. Ik hoop dat dit boekje een langer en welvarend leven beschoren mag zijn en dat vele managers en andere leidinggevenden er hun voordeel mee kunnen doen.
Ja, Spinoza is booming business (waar Wim Klever onlangs op wees).

Ik kom hier, na verschijnen van het boekje, zeker nog eens over te spreken.

Wat ik indertijd globaal in m'n hoofd had, wordt zichtbaar in mijn commentaar op een artikel van Wiep van Bunge "Spinoza en de mercator sapiens. De praktijk van de filosofie" in M & O [zie het blog van 3 dec. 2009]. Ik neem aan dat Miriam van Reijen zeker aandacht zal geven aan datgene wat ik op het eind van dat blog noem.

Reacties

"Spinoza voor managers" stond eerst voor maart 2012 aangekondigd, maar in de najaarscatalogus van Klement werd het voor oktober aangekondigd - net als Tinneke Beecman's "Door Spinoza's lens". Dat laatste verscheen op 11 oktober en ondervond al een herdruk, maar het eerste staat bij Klement - vier maanden verder - nog steeds gemeld als: "Verschijnt binnenkort"
Maar wanneer ís binnenkort?

Ik verneem nu dat de vertraging waarschijnlijk te wijten is aan het feit dat de oorspronkelijke uitgever, Edo Klement, onlangs met pensioen is gegaan en de Uitgeverij/ Fonds Klement door iemand anders wordt voortgezet, met wie de auteur inmiddels contact heeft over de eindredactie van de tekst die al lang bij de uitgever lag.

Bij de uitgever is nu te lezen: Verschijnt in juni 2013.

[Verbetering van een reactie van 8 juli]
Dit is waarschijnlijk de laatste update...
Van Miriam van Reijen vernam ik dat het boekje begin september 2013 zal verschijnen. Het krijgt ook een andere titel:
"Spinoza in bedrijf. Van passie naar actie"

Very good article! We will be linking to this great article on our site. Keep up the good writing.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
899969
Onthoud mijn gegevens!