Op weg naar de cursus over de PPC [16] Spinoza over de beweging der materie
Vandaag heeft Wim Klever zijn eerste en langste artikel uit de bundel van drie essays (Spinoza reconsidered in three essays) die hij in eigen beheer uitgaf onder de titel: The Sphinx (Vrijstad, DocVision, 2000) op academia.edu geplaatst. Het gaat om
SPINOZA’s PRINCIPLE. THE HISTORY OF THE 17TH CENTURY CRITIQUE OF THE CARTESIAN HYPOTHESIS ABOUT INERTIA AS A PROPERTY OF MATTER.
Het zou mij niet verbazen als hij dat precies nu deed met het oog op de komende cursusdag over de PPC/CM, zaterdag 18 april, waarop Filip Buyse De beginselen van de wijsbegeerte, deel II en III van de PPC zal toelichten. Het gaat daar over de bewegingswetten van Descartes.
Maar ook als dit eventueel niet Klevers intentie was, dan wijs ik de belangstellende deelnemers van die cursus toch graag op die publicatie die nu eenvoudig toegankelijk is gemaakt. We praten wel over een studie van zo’n 120 pagina’s – vergis u niet.
Wim Klever behandelt hoe Spinoza al in de PPC laat zien dat ook inertie, rust, niet-bewegen of het inert voortzetten van een beweging, een verklaring nodig heeft - immers niets geschiedt uit zichzelf. Die verklaring vindt hij in de krachten uit de hele omgeving (de totaliteit van de natuur) die maken dat iets 'in rust' kan lijken te zijn. Het gaat dan om een soort van evenwichtsverschijnsel tussen directe/nabije externe krachten en algemene (verwijderde, 'immanente') krachten vanuit de totaliteit van het universum. Vandaar dat Klever de samenvatting van dat nu geplaatste eerste artikel eerder verspreidde onder de titel: "Conditioned inertia" [PDF]. Dus als u dat lange stuk niet meer kunt lezen, dan wellicht deze kortere versie.
[Zie hier alle gegevens over de cursus die u op de site van de VHS niet meer vindt]
Reacties
Nee, Stan, het was niet direct met het oog op jullie' cursus. Meer iets van coïncidentie. Het ergerde mij de laatste tijd dat ik de kortere versie van die lange studie, INERTIA AS AN EFFECT of CONDITIONED INERTIA maar niet op Academia.edu kon zetten omdat ik die enkel op mijniPad had en niet op mijn pc. Ten tweede ben ik recentelijk weer meer bezig met de misvattingen die alom de ronde doen mbt Spinoza's fysica. Filip Buyse, een kornuut op FB, weet daarvan. Men is vrij algemeen stekeblind voor Spinoza's revolutionaire positie tegenover Descartes, aangetoond in mijn THE SPINOZA PRINCIPLE. Zo net zag ik dat Aaron Garrett meteen mijn studie gebookmarked heeft.
Wim klever 13-04-2015 @ 17:45