Op weg naar de cursus over de PPC [18] Cogitata Metaphysica samen met TTP geanalyseerd

Dit blog komt te laat om nog een bijdrage te leveren aan de voorbereiding op de VHS-voorjaarscursus over Spinoza’s René Descartes, De beginselen van de wijsbegeerte in meetkundige trant uiteengezet en de Metafysische gedachten, waarvan morgen, zaterdag 9 mei, de laatste bijeenkomst wordt gehouden in het Spinoza Lyceum in Amsterdam.

Maar misschien zijn er deelnemers (zoals ikzelf) die zich ook na die cursus met de PPC/CM zullen blijven bezighouden. Voor hen (en anderen) is wellicht van nut dat ik hier de informatie doorgeef die ik gisteren van Ferdie Fluitsma ontving.

Op vrijdag 20 april 2012 deed Georg Giovanelli zijn Diplomprüfung om Magister der Philosophie te worden aan het Institut für Philosophie van de Universiteit van Wenen. Zijn thesis is als PDF openbaar gemaakt:

Georg Giovanelli, „Die metaphysischen Grundlagen der Philosophie Spinozas, dargelegt durch eine Analyse derselben in den Cogitata Metaphysica mit Bezugnahme auf den Tractatus Theologico-Politicus.“ Diplomarbeit, Universität Wien.  Fakultät für Philosophie und Bildungswissenschaft, 2012 [Cf.]

                                             * * *  

Hierbij noteer ik tevens dat in 1905 verscheen een vertaling uit het Latijn door met een uitvoerige toelichting van

Halbert Hains Britan (1874-1945):

The principles of Descartes’ philosophy by Benedictus de Spinoza –["Appendix, containing Cogitata metaphysica" p. 113-177].

In 1943 werd het door Open Court Pub. Co, Chicago in een reeks “Philosophical Classics, Religion of Science Library No. 59” heruitgegeven en in 1961 nogmaals en deze editie is op acrhive.org te vinden.