Opgevoed met de Ethica van Spinoza… en dan?

Vanavond t/m woensdag 22 juni gaat in Frascati in de Nes in Amsterdam het toneelstuk: Het meisje dat te veel van lucifers hield. Vrijdagavond was de première.

Het stuk is naar de gelijknamige roman van de Canadees Gaetan Soucy uit 2000.

Een meisje groeit ver van de bewoonde wereld op, samen met haar vader en broer. Vader is extreem in alles: mensenschuw, godsdienstwaanzinnig en heerser over zijn eigen universum. Vader leerde zijn 'zonen' - de één met en de ander zonder kloten - lezen op basis van achttiende-eeuwse werken van Saint-Simon, de Ethica van Spinoza en de Bijbel. Maar nu is Vader dood. Hoe moeten zijn zonen verder? Hoe moet het universum worden gerangschikt en nieuwe regels opgesteld nu het ijkpunt is weggevallen?

Onverschrokken gaat het meisje naar het dichtstbijzijnde dorp op zoek naar een kist. Met haar archaïsche taal en haar intelligente naïviteit treedt zij de wereld van de gewone mensen tegemoet. En in het oog van de angst onthult zij de waarheid achter haar vaders universum: een wereld opgebouwd rondom een gruwelijk geheim.

De regie is in handen van Julie Van den Berghe.

Met: Simone van Bennekom, Vincent van der Valk en Steven Van Watermeulen [van hier - zie meer hier bij Frascati

Zie recensies van het boek op scholieren.com en op Louwak.nl
Interview met Gaétan Soucy in de NRC 2004. Interview van Simon van den Berg met regisseur Julie van den Beghe in Het Parool van 15 juni 2011. 

                                               * * *

Uit een artikel van vandaag in DeMorgen.be dat zich druk maakt om de komende subsidiekaalslag in Nederland:

"En vandaag is er in Amsterdam de première van Het meisje dat te veel van lucifers hield, een interpretatie van een boek van Gaétan Soucy, in een regie van Julie Van den Berghe. Julie is een Vlaamse die in Amsterdam de regieopleiding heeft gevolgd, en zij maakt sinds vorig jaar deel uit van ons ensemble [NTGent]. Haar nieuwe productie komt tot stand in samenwerking met Frascati, een van de vermaledijde productiehuizen die vanaf 1 januari 2013 geen rijkssubsidie meer zal ontvangen, als het beleid van de heer Zijlstra een realiteit wordt. Dus vergis u niet: ook in Gent voelen wij deze afbraakpolitiek, mijnheer. En dan hebben we het nog niet eens over onze coproducties met Toneelgroep Amsterdam of Het Nationale Toneel, of over de gevolgen van de btw-verhoging aan de kassa tijdens onze theatertournees in Nederland."

Eind van het jaar wordt het stuk gespeeld in Gent en daarna nog eens in Amsterdam. [Zie hier]

Reacties

Vanavond en de komende dagen speelt NT Gent "Het meisje dat te veel van lucifers hield" in Minnemeers. www.ntgent.be
Na allerlei verwarring concludeert nieuws.be: "Een voorstelling om over na te denken."

www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLJDE_20111124_001