Over de Franse Spinozistische school

Onlangs kwam ik een gedegen artikel tegen van Lorenzo Vinciguerra: SPINOZA IN FRENCH PHILOSOPHY TODAY [In: Philosophy Today / Winter 2009]. Ik trof het aan op findarticles.com waar het voor iedereen vrij toegankelijk is. Ik neem dus aan dat het vrij gegeven is aan het ‘open domein’. Om het makkelijker te kunnen printen en lezen dan zoals findarticles het presenteert, heb ik hier en daar op het kennelijk uit een OCR-procedure ontstane tekst, correcties toegepast en een betere opmaak van de eindnoot-nummers doorgevoerd. Het resultaat bied ik in dit PDF aan.

Het is een heel informatief artikel, waarin Lorenzo Vinciguerra (over wie eerder dit blog) een goed leesbaar overzicht biedt van de Spinoza-studie in Frankrijk sinds de laatste vijftig jaar, waarbij hij ook nog een korte voorgeschiedenis biedt.

Volgens hem is er inmiddels duidelijk sprake van een "French Spinozist school."

Naast het overzicht van de Franse Spinozastudie dat Warren Montag in 1998 verschafte in de Preface bij Etienne Balibar’s Spinoza and Politics [Verso, 1998] hebben we hiermee een recenter en breder overzicht.

Reacties

Wel makkelijk leesbaar en ook zelfs informatief voor wie nog geen namen van belangrijke auteurs en titels van boeken kent, maar toch veel te oppervlakkig en tendentieus vanwege het beperkte Franse zicht. Ik zie het artikel van Lorenzo Vinciguera als een werkstuk of scriptie zonder diepgang. De ateur is kennbelijk nog nooit door de bliksem getroffen. Hij laveert mee op de golven van de Spinoza-hausse. De verhoudingen zijn ver te zoeken. Met matheron weet hij egiengelijk geen raad Een pluspunt: terecht stelt hij dat geen enkele der Franse hotemetoten in staat was de derde kennissoort te verklaren (wat voor hem ook een probleem is).