Over de toekomst van het Spinoza.blog

Moest ik gisteren over het einde van spinoza.blogse.nl berichten, daar Blogse.nl ermee stopt, intussen blijkt dat de in bijna tien jaar met zoveel interesse en aandacht geschreven blogs gelukkig behouden én goed bereikbaar blijven. Zie de resultaten van enige mailtjes die ik eraan wijdde:

A. Eerst over hoe de blogs die gedurende bijna tien jaar werden geschreven bereibaar blijven.

[1] spinoza.blogse.nl wordt bewaard bij de Koninklijke Bibliotheek!

Peter de Bode, Collectiespecialist Webarchief KB, schreef me onlangs het volgende:

"De eerstvolgende archivering van uw website zou plaatsvinden op 27 juli. De archivering heb ik vandaag verricht. Sinds juli 2013 hebben wij vijf complete versies van uw weblog in ons webarchief.

Het webarchief is raadpleegbaar in onze leeszalen voor jaarpashouders. Helaas staat wetgeving ons nog niet toe om het webarchief breder beschikbaar te stellen."


[2] Google

Deze internet-zoekmachine geeft bij zoekacties naar onderwerpen die iets met Spinoza van doen hebben, zeer vaak als hit een link naar een blog van spinoza.blogse.nl. Als die domeinnaam er straks niet meer is en aanklikken dus geen zin heeft, is het mogelijk in het cache-geheugen te kijken. Ik denk dat Google dit nog geruime tijd bewaart.
Ook kunt u deze aangeboden link dan eventueel ingeven op Internet Archive (zie volgende punt)

[3] Internet Archive

Zie de WayBack Machine Internet Archive op https://web.archive.org/
Je kunt daar zien op welke data delen van spinoza.blogse.nl zijn gedownload. Je kunt daar een link/url van het blog dat je zoekt ingeven en met een beetje geluk die pagina dan voorgezet krijgen.
https://web.archive.org/web/*/http://spinoza.blogse.nl/
geeft te lezen:
Saved 59 times between November 3, 2007 and June 6, 2017.
Summary of spinoza.blogse.nl


[4] Maar de mooiste en handigste bewaarvorm is wel de volgende:
Leon Kuunders, die zelf vele jaren een blog over Spinoza had, http://despinoza.nl/ en mijn blog als zijn opvolger zag, maakte op mjn verzoek een backup van spinoza.blogse.nl en plaatste het resultaat op zijn site als
                        http://blog.despinoza.nl/
Gaat dat zien, gaat dat zien. Zie hoe het blog en de reacties op internet beschikbaar blijven in de vorm die het had.

Bij dezen zeer bedankt Leon; hier hebben we veel aan. 

 

B. Dan vervolgens over hoe en waar ik het Spinoza-blog hoop voort te zetten (voor zover mijn gezondheidtoestand het mogelijk maakt):
                       http://bdespinoza.blogspot.nl/

Daar 't een aantal jaren geleden al erop leek dat Blogse ermee zou gaan stoppen, maakte ik voor de zekerheid een nieuw blog aan, dat was op 17 oktober 2013 - gezien het blog dat ik toen schreef over besnijdenis van joodse jongetjes - toen erg actueel. Ik ben daarmee toen niet verdergegaan, maar heb 't voor nu bewaard. De komende tijd zal ik mijn blog hier voortzetten (wel minder frequent dan eerder...)

 

Reacties

Dag Stan, wat een geweldig bericht, want als SKL maakten we ons niet alleen zorgen over jou maar ook over het behoud van die schat aan informatie die je in de loop der jaren opbouwde. Hartelijke groet, hou je goed. En hopelijk tot ziens.

Dag Stan, ik heb zopas gezien dat je weer on-line bent. Blij dat je weer heel war beter bent. Ik miste je blog. Zorg verder goed voor jezelf - en laat je niet te veel meeslepen door polemiekzoekers. Dat kan voor geen van de partijen gezond zijn - Spinoza zelf hield er ook niet van.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
4487d2
Onthoud mijn gegevens!