Paul Bagley (1955 – 2016) Amerikaans Spinoza scholar overleed deze week

Paul Bagley was medeoprichter en een aantal jaren voorzitter van de North American Spinoza Society. In slechts één blog heb ik iets over zijn werk, maar daar de NASS na lange jaren offline te zijn geweest, sinds kort wel weer een website opende, maar daarop niets laat gebeuren, voel ik mij geroepen hier zijn overlijdensbericht door te geven. Hij overleed na een periode van ziekten op 13 juli 2016.

Ik volsta met verwijzen naar het obituary op de website van Loyola University Maryland, waaraan hij vele jaren verbonden was als associate professor of philosophy. Zie ook hier. Volgens The Baltimore Sun was hij ook lid van de Vereniging Het Spinozahuis.

Opvallend vind ik, zoals uit deze internetpagina’s blijkt, dat hij veel katholiek onderwijs en onderzoek deed én dat hij zich diepgaand met Spinoza bezig hield. Zo blijkt uit zijn verbondenheid met de NASS. 

Hij redigeerde de eerste Amerikaanse studie over apart de TTP, bestaande uit bijdragen van leden van de NASS:

VoorkantPaul J. Bagley (Ed.), Piety, Peace, and the Freedom to Philosophize. Springer, 1999

Tevens kwam hij met een eigen monografie over de TTP

Paul J. Bagley: Philosophy, Theology, and Politics. A Reading of Benedict Spinoza’s Tractatus theologico-politicus. Leiden, Boston, Tokyo E.J. Brill Publishers, 2008

--------------

Portret, uitsnede uit foto van zijn universiteitspagina [cf.]