Peter Middendorp bezocht Spinoza's 'graf'

De pretentieuze en enigszins ijdele Peter Middendorp schreef o.a. Lange Poten. Een jaar lang vreemdeling in Den Haag. Hij bundelde er zijn columns in die hij schreef voor het gratis dagblad De Pers.
Zijn contract werd verlengd, zodat hij nog steeds een column heeft over Haagse zaken in De Pers.

Vandaag draagt zijn column de titel: Graf.

Hij bracht een bezoek aan ‘het graf’ van Spinoza achter de Nieuwe Kerk in Den Haag. Hij had even niets te doen, dus deed hij dit maar.

Lees hier* hoeveel iemand, via wat hij van horen zeggen over Spinoza heeft opgestoken, aan foute informatie en onzin in een kort stukje kan steken.
*) De Pers is  intussen opgedoekt, maar het stukje is nog wel hier te vinden (althans op 5 mei 2015 was dat het geval).**)

Peter Middendorp heeft niet echt de moeite genomen om iets meer over zijn onderwerp te weten te komen. En laat dus zijn fantasie de vrije teugel. En ja, hij formuleerde zelfs een soort programma (ook fake uiteraard): laten zien dat de verwaarlozing van Spinoza de Oranjes in de schoenen te schuiven is.

Ach, het is maar een columnpje. Je moet toch wat... 

 

________________________________________________________

**) Een half jaar later, 10 dec. 2015, blijkt de link naar de Ondernemer ook niet meer te werke. Het stukje was nog wel in Google.cache te vinden en daarvandaan heb ik het voor dit blog alsnog veilig gesteld:


Categorie: Binnenland
Door: Peter Middendorp
Gepubliceerd: donderdag 1 oktober 2009 00:17
Update: donderdag 1 oktober 2009 00:54


Omdat iemand had gezegd dat Spinoza in de achtertuin van de Nieuwe Kerk van Den Haag begraven ligt, en we dat moeilijk konden geloven, gingen we op een druilerige namiddag op onderzoek uit. In de Tweede Kamer waren de financiële beschouwingen bezig; het zou niemand opvallen als ik daarvan een kleine pauze nam.

Baruch Spinoza zou een van de grootste helden uit onze geschiedenis moeten zijn: groot voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, held van Goethe en Hegel. In de Verenigde Staten verschijnen dikke boeken over hem en de radicale Verlichting, hier weten we niet goed wie hij is.

Het verhaal klopte: Spinoza ligt inderdaad in de achtertuin van de Nieuwe Kerk. Tussen de kastanjebomen staat een muurtje van roodbruine bakstenen op het gras, met een witstenen ovaal erin gemetseld, waarop zijn beeltenis is aangebracht. Daarvoor ligt nog een donkere zerk met wat Latijnse inscripties, en dat is het verder wel.

In 1672 zag Spinoza hoe de gebroeders De Witt door een woedende massa uit de Gevangenpoort werden gesleurd en op de bekende wijze werden gelyncht – daartoe opgepookt door het Huis van Oranje. Hij beschreef zijn walging daarover in de tekst ‘Jullie zijn de ergste barbaren’. Vrienden wisten hem ervan te weerhouden de tekst op de Gevangenpoort te spijkeren, zodat de Oranjes niet opnieuw in actie hoefden te komen.

Monarchie, verzuiling, religies, en de wonderlijke, onverwoestbare band daartussen; krachten uit de negentiende eeuw die er belang bij hebben ons niet voorbij die eeuw naar de geschiedenis te laten kijken.

Ik liep door de regen terug naar het Spui en dacht dat de schuld van de verwaarlozing van Spinoza, van de halve geschiedenis, scherp geformuleerd in de schoenen van de Oranjes te schuiven moest zijn. Daar moest ik aan bezig, die kant moest het op. Intussen kunnen ze die Nieuwe Kerk vast afbreken, zodat we eindelijk het graf van Spinoza kunnen zien. De schuld moest in de schoenen van de Oranjes te schuiven zijn.


Peter Middendorp doet als schrijver/columnist dagelijks verslag van zijn belevenissen in Den Haag.


Reacties

Dergelijke losse fantasie is tamelijk onschuldig in vergelijking met het ernstige misbruik van Spinoza's naam en positie, dat ik Zaterdag j.l. tegenkwam in een NRC-interview door Elsbeth Etty van Rob Riemens. Deze heer, die met overheidssubsidie het quasi-intellectuele CDA-bolwerk NEXUS drijft, schrok er tot tweemaal toe niet voor terug om Spinoza aan te roepen en in te zetten voor een van arrogantie druipend betoog, waarin alle onheil in ons land geweten wordt aan het gebrek aan een "culturele elite". Het is NEXUS dat deze lacune opvult. Helaas, geen twee dingen zijn meer aan elkaar tegengesteld dan Spinoza's democratisme en de godsdienstig vooringenomen Tilburgse keurbende , die zich op andersdenkenden laat voorstaan en waartoe ook een zekere Etzioni behoort, aan wiens wijsheid onze premier zich laaft.