Petitie gestart: Een monument voor Adriaan Koerbagh

In het blog, waarin ik Bart Leeuwenburgs boek over Adriaan Koerbagh besprak, citeer ik aan het eind de opmerking die hij in NRC Handelsblad van 2 april tegenover interviewer Dirk Vlasblom maakte: "Er is in zijn stad niets dat aan hem herinnert: geen straatje, geen plantsoentje, niks." En zie. Vanmorgen is ene Judith Bosch uit Nijmegen een petitie gestart: Een monument voor Adriaan Koerbagh, met deze tekst:

"Amsterdam, 27 juli 1668. We bevinden ons in de pijnkamer van het stadhuis op de Dam, waar de arts en jurist Adriaan Koerbagh (1633-1669) wordt voorgeleid om zijn vonnis aan te horen: 10 jaar rasphuis. Na een jaar overlijdt hij onder erbarmelijke omstandigheden. En waarom? Alleen maar omdat hij schreef dat de bijbel niet heilig en Jezus niet goddelijk was...

De vrijheid van meningsuiting werd door Koerbagh verdedigd en door Amsterdam vertrapt. Het wordt tijd dat Amsterdam deze man excuses aanbiedt en hem zichtbaar maakt in de stad. Noem een laan of straat naar deze held van de Westerse verlichting.

Help ons Amsterdam te overtuigen! Zet een handtekening. Het is een kleine moeite en u hoeft zich geen zorgen te maken: dankzij Adriaans vroege strijd voor uw vrijheid van meningsuiting zult u hiervoor niet meer worden vervolgd!"

                                               * * *

Er is al getekend door: Ewoud Sanders, Steven de Joode, Bart Leeuwenburgh, Wiep van Bunge, Michiel Wielema, Cis van Heertum, Frank Mertens, ondergetekende en tientallen anderen. Het wachten is op nog bekendere Nederlanders als Nelleke Noordervliet. Die zal zich wel bij de ondertekenaars voegen, vermoed ik.

Mij werd gevraagd er een blog aan te wijden, wat ik uiteraard graag doe (en ook ongevraagd zou hebben gedaan).
Oproep aan u: voeg a.u.b. uw handtekening toe op petities.nl

't Willige Rasphuis

Een prima initiatief en een tamelijk bescheiden vraag naar een bescheiden 'monument' als slechts 'een laan of straat' naar hem te vernoemen.

Ik wil bij zoiets ook meteen weten: wie nam het initiatief? Niet dat het van belang is voor de zaak, maar toch...
Ik heb een vermoeden: ik denk aan de Judith Bosch die de pr doet bij uitgeverij Vantilt, o.a. over het Koerbagh-boek van Bart Leeuwenburgh. Maar waarom, als zij de petitie opzette, heeft ze er dan nog niet over getwitterd en haar volgers opgeroepen te ondertekenen?
Dat zal nog wel komen, vermoed ik - hoewel, haar laatste tweet was van 30 maart.

 

Stan Verdult

Aanvulling
Zojuist, 15:40 uur, even gekeken op de website van uitgeverij Vantilt en daar is te lezen: "Bart Leeuwenburgh, filosoof en Rotterdammer in hart en nieren, is een handtekeningenactie gestart. Met zijn petitie ‘Een monument voor Adriaan Koerbagh’ wil hij de gemeente Amsterdam zover krijgen dat er een straat, plein of steeg naar de Amsterdamse vrijdenker wordt vernoemd. “Er is niets in Amsterdam wat aan hem herinnert. Geen straatje, geen plantsoentje, niets. Het wordt tijd dat Amsterdam Koerbagh in ere herstelt”.

Na afloop van de petitie zal Leeuwenburgh de ingezamelde handtekeningen aanbieden aan de gemeente Amsterdam. Gedurende de petitie zal er dagelijks op Facebook en Twitter een ‘opruiend’ stukje tekst uit Bloemhof verschijnen.
Er zijn dus aparte accounts voor aangemaakt.

Judith Bosch was dus alleen een hulpje - een katvanger...?

Reacties

Gedacht zou kunnen worden aan iets bij of in de buurt van de Prins Hendrikkade 192-194 waar vroeger het Willige Rasphuis stond aan de toen zo geheten Ygracht.

En meteen kan het Stadsarchief van Amsterdam z'n beschrijving van het archief van het "Spin- en Nieuwe Werkhuis" ook eens aanpassen. Over z'n beroemdste 'bewoner' van het Willige Rasphuis wordt daar NIETS vermeld.

http://stadsarchief.amsterdam.nl/archieven/archiefbank/overzicht/347.nl.html

De eerste dag om 24:00 uur waren er 89 ondertekenaars. Het is al iets, maar de omvang van deze petitie zal niet gigantisch groot worden.

Ik zie nu dat blogse.nl de zomertijd niet heeft ingevoerd. Het vorige bericht was dus echt om 23:00 uur ingegeven.
Er lijkt helemaal geen kapitein op 't blogschip dat als een spookschip rondvaart. Op mijn klachten n.a.v. de cyberaanvallen op m'n blog is ook nooit gereageerd.

Beste Stan (en anderen),

De petitie is gestart door Bart Leeuwenburg, die de initiatiefnemer is. Hij is echter niet zo bekend met sociale media en dergelijke, dus ik heb aangeboden de praktische afhandeling op me te nemen. Had ik geweten dat mijn naam zo prominent in beeld zou komen als petitionaris, dan had ik uiteraard Barts naam opgegeven.

Overigens heb ik uitgebreid over de petitie getwitterd, alleen niet via mijn eigen twitteraccount: via @petitieKoerbagh wordt dagelijks een lemma uit Bloemhof getweet. Ook te vinden op www.facebook.com/petitiekoerbagh overigens.

Bedankt voor de toelichting, Judith.
Zoals blijkt uit de toevoeging aan het blog, was me later al duidelijker geworden hoe het ongeveer in elkaar zat.
Ik wens jullie veel succes met de actie. Ben erg benieuwd hoeveel ondertekeningen er komen en wat ermee door Amsterdam zal worden gedaan.

En ziedaar, het laatste half uur ondertekenden kort na elkaar twee bezoekers van dit blog de Koerbagh-petitie: mijn broer Phil en Henk Keizer. En eerder zag ik Wim Klever, Patricia Couto, Mark Wijering, Anton Bossers en Lotte Egtberts ondertekenen. Alle óók bezoekers van dit blog. Ik weet uiteraard niet zeker óf het via dit blog was of dat zij langs andere weg van de petitie op de hoogte kwamen - doet er niet echt toe. Maar ik denk wel dat enkelen via hier kwamen. Welkom allen op die lijst!

Ja, Stan, klopt. Ik kwam het te weten via je blog. Kijk er iedere dag naar.