Portugees Joodse begraafplaats viert morgen 400 jaar bestaan

Dit jaar viert de Portugees joodse begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel het 400-jarig bestaan. Sinds deze begraafplaats door de Sefardische gemeenschap van Amsterdam in 1614 in gebruik werd genomen, liggen talloze bekende en minder bekende Portugese joden, zoals Menasse Ben Israël, de ouders van Benedictus de Spinoza en de arts Samuel Sarphati, hier begraven. De begraaf-plaats is nog steeds in gebruik. Bijzonder zijn de versierde marmeren grafstenen uit de Gouden Eeuw - kunstwerken op zich. Beth Haim is mede om die reden een Rijksmonument.

      
De ligging van de begraafplaats aan een zijarm van de Amstel is bijzonder fraai.

Morgen, zondag 1 juni 2014 tijdens Amstellanddag, is er een uitgebreid jubileumprogramma met rondleidingen en een optreden van het koor van de Portugees Israëlische Gemeente in Amsterdam, Santo Servicio. Het koor zingt bij de entree van Beth Haim, Kerkstraat 10, Ouderkerk aan de Amstel om 12.30, 13.30 en 14.30 uur. Het koor, in 1886 opgericht, kwam aan z'n eind doordat in de Tweede Wereldoorlog bijna alle leden om het leven kwamen. Ca. tien jaar geleden werd het opnieuw opgericht.

Er zijn zondag rondleidingen om 11.00, 12.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De entree is gratis en men word rondgeleid door een deskundige gids. Bakker Hans Out trakteert tussen 13.00 en 15.00 uur, en zolang de voorraad strekt, op het Kampje de bezoekers op krentenbollen. Dit ter herinnering eraan dat bij de eerste begrafenis op Beth Haim krentenbollen werden uitgedeeld om de inwoners van Ouder-Amstel mild te stemmen over de voorgenomen vestiging van een Joodse begraafplaats in het dorp. Mannen krijgen op 1 juni een speciale jubileum keppel. [Info van hier, hier en hier]

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
0a8322
Onthoud mijn gegevens!