Première concertversie Theo Loevendie’s Spinoza Opera gepland op 4 oktober 2014

In mei 2009 kwam het eerste bericht naar buiten dat Theo Loevendie (1930) van plan is een Spinoza Opera te maken [blog]. Op 9 januari 2010 gaf ik mijn blog n.a.v. een artikeltje in Trouw de kop: "Loevendie's Spinozaopera zal wel altijd een droom blijven - een droom van Gerontius." Het klinkt misschien onaardig, maar het is natuurlijk een mooie droom. M’n laatste blog is alweer van 9 september 2010: "Theo Loevendie's Spinoza Opera wordt wellicht een Oratorium." De première van de geplande opera of  oratorium werd toen in 2012 verwacht. Zo stond het ook op de website van Loevendi (onder 'events'), maar “misschien wordt het wel 2013”, zei Loevendie in de video die Govert van Kreuningen voor de Amsterdamse Spinoza Kring maakte.

Maar zie: het blijkt dat Loevendi het Concertgebouw, het Omroepkoor en Radio Philharmonisch Orkest, maar vooral ook zichzelf heeft vastgelegd. Onder ‘het kopje ‘actueel’ op zijn website staat namelijk te lezen:

4 oktober 2014, 14.00 uur, Amsterdam, Concertgebouw, Grote Zaal, Zaterdagmatinee, première Spinoza, Opera concert versie, Zangsolisten, Omroepkoor en Radio Philharmonisch Orkest.