Richard Goldstone begint vandaag in Den Haag als Spinoza Fellow

Voormalig aanklager van het Joegoslavië en Rwanda Tribunaal, Richard Goldstone, is vandaag begonnen als Spinoza Fellow in Den Haag. Dit betekent dat hij de komende drie maanden woont en werkt in Den Haag aan een thema verbonden met vrede en recht.

Tijdens deze periode geeft de heer Goldstone een aantal lezingen en masterclasses in Den Haag en zal hij een blog bijhouden op www.internationaljustice.nl  over zijn ervaringen en werkzaamheden in Den Haag. Op die website is ook een korte interview met hem te beluisteren (mp3), waarin de 'Haagse Vredesfilosoof' vertelt dat hij wel voor vrede, maar geen filosoof is.  Via onderstaande banner naar zijn weblog.

                        
 
Goldstone buigt zich in deze periode over de samenhang tussen internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechten. Het doel van het project is om te komen tot een toepasbare conventie over misdaden tegen de menselijkheid. 

Het Spinoza Fellowship is ingesteld door het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study), Radio Nederland Wereldomroep, Campus Den Haag Universiteit Leiden en de Gemeente Den Haag.

Aldus een persbericht van de gemeente Den Haag vandaag.

Eerder had dit weblog op 28 januari hierover een blog met enige achtergrondgegevens uit vroegere berichten.

 

Reacties

Waarom vermeld je dit, Stan? De meeste dingen, gebeurtenissen, beurzen, lezingen etc. die met de naam van Spinoza worden versierd, hebben niets te maken met diens werk. Dit vervuilt je blog alleen maar.

@Wim,
Ik speur ook naar deze informatie en vermeld dit op dit weblog, daar ik vind dat er ergens een hoekje op internet moet zijn waar je alle " Instituten/instellingen, leerstoelen en prijzen met Spinoza in de naam" kunt vinden (zie deze rubriek in de inhoudsopgave). Soms uit ik mijn ongenoegen, maar meestal geef ik voldoende informatie dat een lezer zelf een conclusie kan trekken. Ik verzamelde inmiddels:
Het Spinoza Kwartet; Kinderdagverblijf Uk Spinoza; Scholengroep Spinoza in Voorburg (doet niks met Spinoza) - Spinoza Lyceum in Amsterdam (heeft affiniteit met naamgever); Spinoza Leerstoel bij Filosofie UvA (twijfelgeval); Spinozapremie; Spinoza Instituut Technische Universiteit Eindhoven (naar een ontvangen Spinozapremie); 'Spinoza Fellowship' - 'vredesfilosoof van Den Haag'; Spinoza University (stelt niks voor); de Benedictus de Spinoza Stichting; Spinoza Institute: research in physics from a unifying perspective; Spinozacentrum voor hersenonderzoek in Amsterdam - 'Spinozacentrum voor Neuroimaging'; BentoSpinto; Spinozastraten en plantsoenen (twijfelgevallen).
Kortom, ook dit wekt mijn nieusgierigheid. Ik wil weten: pakt men alleen maar een naam, of betekent het gedachtegoed van de naamgever iets voor het betreffende instituut. In sommige gevallen moet je een poos het (v)oordeel van de twijfel geven.