Roman over de lotgevallen van de familie Spinoza

Hopelijk is er ook een Nederlandse uitgever geïnteresseerd in het volgende werk, want ik zou dit boek dat dit jaar in Noorwegen is uitgekomen, best willen lezen. Met behulp van de vertaalmodules van Google en Bing heb ik de Noorse informatie enigszins kunnen lezen (Google hielp me daarbij het beste, Bing kon niet uit de voeten met 'udødelighetens, wat volgens Google 'onsterfelijkheid' betekent).

Gabi Gleichmann, 'Udødelighetens elixir' [Onsterfelijkheids elixer]. Aschehoug, 2012 - 650 pagina's

 

De kinderloze Ari Spinoza is stervende in Oslo in 1999. Als hij sterft, zal het geslacht Spinoza uit de geschiedenis verdwijnen. Alleen via de verhalen zal het voortleven. Daarom heeft Ari besloten de familieverhalen die hij als kleine jongen in Boedapest  door zijn oom Fernando hoorde vertellen, op te schrijven.

Het verhaal begint in Lissabon in de 12e eeuw, slingert zich verder door de eeuwen heen door Europa  – het lot en het mysterie van de belevenissen van de familie komen tot leven in Aris’ schrift.

De zonen van de joodse Spinoza-familie bezaten het geheim van het onsterfelijkheids elixer door de generaties heen. Zo leefden ze een waardig leven, een plotselinge dood en een oneindig grote neus.  

"Onsterfelijkheid elixir" is een roman die bruist van de kennis van de Europese en de joodse geschiedenis en cultuur. Hier verhalen over het slechtste en het beste dat de mens heeft weten te produceren. We ontmoeten de 350-jaar-oude wandelende jood Salman de Espinosa, Voltaire die de 17-jarige Shoshana niet kan weerstaan, Hitler en Stalin midden in een schaakspel, om een paar mensen te noemen.

Alles en iedereen is in contact met alles en iedereen in deze epische kroniek. Wat de waarheid betreft is het - zoals Oom Fernando placht te zeggen – zo dat er nooit zoiets als een enkele waarheid heeft bestaan. Er zijn vele waarheden die in elkaar grijpen en elkaar uit dagen.

Gabi Gleichmann werd geboren in Hongarije in 1954. Toen hij een jongen van tien was verhuisde zijn familie naar Zweden. Hij studeerde literatuurwetenschappen en filosofie en werd schrijver, criticus en uitgever - en een belangrijk intellectueel: zo werd hij in Zweden voorzitter van de PEN-club. In 1998 verhuisde Gleichmann naar Oslo. [Uitgeversinfo  aangevuld van hier] 

Zijn debuutroman "onsterfelijkheids elixir" (2012) is een roman als geen ander: een onderhoudend, magisch en kleurrijk verhaal over een vreemde familie. Nog voor de publicatie van de roman werd de rechten verkocht naar 10 landen waaronder de VS, Frankrijk, Italië, Duitsland en Hongarije.

Tot zover m.b.v. Google/Bing de vertaling van de uitgeversinformatie over dit boek. Er staat niets in over 'onze' Spinoza. Maar een intellectueel schrijver noemt zijn personages toch geen Spinoza als niet ook de filosoof Spinoza in het verhaal voorkomt? Ik neem aan dat het als mystificatie bedoeld is, dat daarover nog niets wordt prijsgegeven...

We wachten af. Maar wat opvalt is dat deze recensie ook niets zegt over de Nederlandse filosoof...