Spaanse auteur Vicente Serrano won met boek over Spinoza Spaanse Essay-prijs

El filósofo vallisoletano Vicente SerranoVanochtend ineens vele tientallen berichten op internet: de Spanjaard Vicente Serrano, auteur van het boek La herida de Spinoza. Felicidad y política en la vida posmoderna [De wond van Spinoza. Geluk en politiek in het postmoderne leven] won de 39e Premio Anagrama de Ensayo [Anagrama Essay Prijs] met deze reflectie op de leer van Spinoza, waarin hij de theorieën onderzoekt van de zeventiende eeuwse filosoof over de waarde van liefde, ethiek en de aanvaarding van de dood. De prijs bestaat uit een bedrag van 8.000 euro.

De jury bestond uit Salvador Clotas, Gubern Román, Xavier Rubert de Ventos, Fernando Savater, Vicente Verdú en rapporteur Jorge Herralde en zou uit 140 boeken hebben moeten kiezen.

Serrano verklaarde op een persconferentie dat het uitgangspunt van zijn werk dat van Antonio Damasio is die in zijn boek de grenzen van de macht van de wil zou onderzoeken.

Hij legde uit dat zijn fascinatie voor Spinoza werd geboren uit lezing van zijn werk tijdens zijn studie rechten: "Ik was gefascineerd door zijn stoïcijnse toon en zijn analyse van de wil tot macht; alhoewel het meer dan 300 jaar geleden is geschreven, is nog steeds zeer eigentijds."

De auteur beperkt zich niet tot het analyseren van de gedachten van Spinoza, maar duikt in het werk van auteurs als Foucault en Deleuze en gaat zelfs in op de film "Leaving Las Vegas", die volgens Serrano gericht is op het thema van geluk op een manier die parallel zou lopen aan wat Spinoza schrijft. [Hier]

Vicente Serrano (Valladolid, 1959) is afgestudeerd in de rechten aan de Universiteit van Valladolid en promoveerde daarna in de filosofie aan de Universidad Complutense de Madrid. Hij was als raadsman voor het onderwijs verbonden aan verschillende universiteiten. Hij vertaalde auteurs als Fichte, Schelling, Hegel, Nietzsche en Jacobi, schreef wetenschappelijke artikelen monografieën en redigeerde verzamelde werken; publiceerde onder andere essays over Nihilisme (2004) en Dromen van monsters (2010). Hij was directeur van het Instituto Cervantes in München en is nu een professor aan de Universidad Austral de Chile. [Hier]

                                         [foto van hier]

               

Vicente Serrano: La herida de Spinoza. Felicidad y política en la vida posmoderna. Anagrama. Barcelona, 2011
Hier een korte recensie op 25 juni 2011 in El Pais.