Spinoza als uitstekend opticien

In het verlengde van Wim Klevers artikel Een curieuze kwestie – Hudde in discussie met Spinoza, Van Limborch, Locke en De Volder waarover ik gisteren in een blog aankondigde dat het op internet was geplaatst, geef ik vandaag door dat zijn uitstekende artikel uit 1990 over de uitstekende opticien Spinoza in een PDF van scans eveneens naar internet is gebracht. Ik bedoel Klevers artikel Insignis opticus. Spinoza in de geschiedenis van de optica in de jaargang 1990 van het Tijdschrift De zeventiende eeuw.

Hoe vaak zie je Spinoza niet als brillenslijper vermeld, of wordt slechts aangegeven dat hij het slijpen van lenzen als ambacht had - een ambacht waarbij hij al glas slijpend ook goed zijn gedachten kon slijpen. Klever laat zien hoe serieus Spinoza ook met de wetenschappelijke kant van de optiek bezig was. Hij had er contacten over met Huygens en Hudde.

Met dit artikel heeft Klever behoorlijk bijgedragen aan het bijstellen van het beeld van Spinoza, in die zin – in zijn typering – “dat wij hem primair als natuurkundige en (theoretische en praktische) wetenschapsbeoefenaar moeten zien, als een type 'philosooph' dus, die onvergelijkbaar is met de huidige 'filosoof', die vrij blijvend fantaseert, speculeert, moraliseert.”
Zie hier de PDF op benedictusdespinoza.nl