Spinoza als wetenschapper erkend

Onder Spinoza scholars is er discussie of Spinoza ook wel als wetenschapper kan worden gezien. Er is in ieder geval twijfel (en niet alleen bij enkelen) aan zijn bijdrage aan de natuurwetenschap. Maar natuurwetenschap in strikte is niet de enige wetenschap en zeker heeft Spinoza bijgedragen aan de psychologie (zeker de eerste psychologen in de 19e eeuw, toen deze wetenschap opkwam, hebben flink geput uit Spinoza’s Ethica en dat deed ook Nico Frijda in De emoties, 1988) en verder is er uiteraard zijn bijdrage aan de (Bijbel-)hermeneutica. Reden waarom Rens Bod Spinoza in zijn De vergeten wetenschappen. Een geschiedenis van de humaniora [Bert Bakker, 2010] opnam als vertegenwoordiger van de mens- en geesteswetenschappen.

Nu is, zo is te lezen in Trouw, Spinoza “officieel” erkend als (“echte”) wetenschapper. Het wetenschapsmagazine Quest heeft 23 ontvangers van de Spinoza-premie gevraagd om hun lijstje van beste wetenschappers in te sturen en daaruit is een Top-vijf van Nederlandse wetenschappers opgesteld, aangevoerd door Christiaan Huygens als de grootste wetenschapper die Nederland ooit heeft voortgebracht – met op de vierde plaats, jawel: Benedictus de Spinoza. [Waarom blijft men hem toch zo hardnekkig Baruch noemen?)

Al heb ik het nu zo op lijstjes (zeker niet als ‘het volk’ mag kiezen), maar deze uitkomst van dit selecte gezelschap mag op dit Spinoza-blog niet ontbreken.