Spinoza-blogse feliciteert Stefan Groothuis met de 'race van zijn leven' met goud op de 1000 meter...

... en wenst hem alvast veel succes met zijn a.s. studie van Spinoza!

Groothuis vocht voor zijn laatste kans op olympisch goud op 'zijn' afstand. En zie: 1.08,39! Groothuis is de derde Nederlander in de geschiedenis die goud pakt op 1.000 meter na Ids Postma in 1998 en Gerard van Velde in 2002.

Anton Bossers stuurde mij de column toe van Bert Wagendorp vanochtend in de Volkskrant (waarvoor dank). Die column ging over Stefan Groothuis. Wagendorp verwees naar de 'leuke interviewbundel' De schaatser van Nando Boers, waarin ook een gesprek met Stefan Groothuis.

Bert Wagendorp vindt overigens sport maar niks - sport wordt wat hem betreft pas interessant als er verhalen bij en omheen te vertellen zijn. Zo'n verhaal was er dus over Groothuis te vertellen en hij eindigde met de mededeling:

"Na zijn loopbaan, zei Groothuis tegen Nando Boers, zal hij zich gaan verdiepen in het werk van Spinoza, Kierkegaard, Heidegger en Nietzsche om zodoende de filosofische vraagstukken betreffende ´het zijn' te bestuderen."

Enfin, zo kan er hier ook eens geblogd worden over Spinoza en Sotsji.

Overigens zou Bert Wagendorp mogelijk met vrucht eens kennis kunnen nemen van Peter Sloterdijk's Du muβt dein Leben ändern. Über Anthropotechnik uit 2009 (ook in het Nederlands vertaald),  waarin hij laat zien hoe 'de mens' zich heeft gevormd door op allerlei fronten - hij bespreekt religie en mystiek, de sportwereld en i.h.b. de Olympische Spelen, kunst etc. - de grenzen op te zoeken van het menselijk mogelijke - zich doelen te stellen en dan maar te oefenen, oefenen, oefenen...
Deze dagen krijgen we vele staaltjes te zien van die fanatieke oefenresultaten. Zoals gisteren die van  Stefan Groothuis.