Spinoza en Amsterdam [1]

Er was veel gedoe in Amsterdam, voorbije zaterdag. De Pegida-beweging mocht tegen "de islamisering van Europa" een demonstratie houden op het plein voor het Stadhuis aan de Amstelzijde. De SP had toestemming gekregen voor een tegendemonstratie bij het beeld van de dokwerker.

Vanwege de ontdekking van een voor het stadhuis geplaatst pakketje dat onschadelijk moest worden gemaakt, werd door de gemeente voorgesteld dat de demonstranten zouden opschuiven richting het Spinoza-beeld. Dat weigerden ze. Ik verbaasde me over de vele nieuwsberichten daarover, n.l. dat de organisatoren dat weigerden. Maar ik kon geen nadere motivatie ontwaren, nam aan dat het niet vanwege Spinoza was en besloot er niet over te bloggen. De burgemeester zei: "Het recht om te demonstreren is in Amsterdam bijkans heilig." Het was om veiligheidsredenen dat de demonstratie werd afgeblazen. Het CDA stelt nu de voor de hand liggende vraag: Was het wel verstandig om de demonstraties van anti-islambeweging Pegida en het tegenprotest, georganiseerd door de SP, zo dicht bij elkaar te houden?"

Een verontwaardigde bezoeker van dit blog zag dat toch anders en stuurde mij deze afbeelding die hij op zijn eigen facebook-pagina had geplaatst. Hij had gebruik gemaakt van het blog van 15-01-2016:  Burgemeester Van der Laan: "Spinoza is in Amsterdam nogal een heilige"

Ik plaats het plaatje wel, maar neem afstand van de boodschap. Ik geloof er niets van dat door Van der Laan (of de zgn 'driehoek) enige vrijheid van meningsuiting onderdrukt werd. Het lijkt alleen nogal onhandig georganiseerd.

Reacties

De burgemeester van Amsterdam, gisterenavond in de gemeenteraad: "Van mij hadden ze [Pegida] tot diep in de avond bij Spinoza kunnen demonstreren."