Spinoza-excursie 2014 [4] Spinozahuis Rijnsburg

Het eerste wat opviel (waar Jossi Efrat op wees) was: er zijn  inmiddels eindelijk richtaanwijzers aangebracht die de weg wijzen naar het Spinozahuis aan de Spinozalaan 29 in Rijnsburg. Hoe vaak heeft de VHS de gemeente daarom moeten verzoeken en hoe lang erop moeten wachten. Maar ze zijn er.

Aankomst bij het Spinozahuis. 

Nieuw voor mij was de museumvlag met daarop Spinoza's caute-zegel. Reisleider Jossi was zo vriendelijk hem even strak te houden.

 


 De boekenkast (nu zonder deurtjes - zie blog) Re: Dhr. Ferno Jansen

 


         Het gastenboek


De recent geplaatste lenzenslijpmolen. Zie meer hierover in het blog: "Authentiekere lenzenslijpmolen in Spinozahuis".
Nanne Bloksma mailde mij onlangs n.a.v. dat blog: "Ik heb deze zelf in Rijnsburg reeds mogen aanschouwen, maar pas bij de foto viel me op dat de slijpkom en draaischijf voor een kleine gestalte als Spinoza, waarschijnlijk veel te hoog staan opgesteld. Dan zou Spinoza de hele dag boven zijn macht hebben moeten werken."
Ik had geen meetlat bij me, maar heb de foto zo gemaakt dat een goede indruk van de hele opstelling wordt gegeven.

 
                   Spinozabuste van Hannah van Munster (1992)

 


Spinoza-tekening van Karl Bauer boven tentoonstellingskast met o.a. de Opera Posthuma.


   Klein model van het Haagse Spinoza-beeld van F. Hexamer (1879-1880)

 Hieronder Spinoza-beeldjes van Eugène Lacomblé, ingezonden voor de prijsvraag voor een Spinoza-standbeeld in Den Haag, ca. 1877-78

 

 

 


Weer te snel genomen en via flits mislukte opname van de Spinoza-buste van O. Wenckebach in de tuin van het Spinozahuis (toch maar geplaatst)


Zo'n foto als die een anonymous secular Jew enige dagen eerder maakte en op 19 augustus 2014  plaatste is al een stuk beter [van hier]