Spinoza in "Barbaren en Wijsgeren"

De tentoonstelling Barbaren & Wijsgeren is te zien in het Frans Hals Museum van 25 maart tot en met 20 augustus 2017. Hij belicht de wederzijdse beeldvorming tussen China en Nederland in de zeventiende eeuw. Nederlanders waren gefascineerd door de cultuur van het ‘Hemelse Rijk’, Chinezen verbaasden zich over de Nederlandse ‘roodharige barbaren’. Een keur aan schilderijen, tekeningen, porselein en modellen brengt de culturele uitwisseling in kaart.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Vantilt een boekje met dezelfde titel met bijdragen van Leonard Blussé, Jan van Campen, Trude Dijkstra, Lennert Gesterkamp, Noël Golvers, Menno Jonker, Willemijn van Noord, Nicolas Standaert, Jing Sun, Ching-Ling Wang, en Thijs Weststeijn [cf.]:

Thijs Weststeijn & Menno Jonker (red.), Barbaren en Wijsgeren. Het beeld van China in de Gouden Eeuw. Uitgeverij Van Tilt, 96 pagina’s, ISBN 9789460043192

Gisteren kwam Enne Koops op Historiek.net met een uitgebreide beschouwing over voornamelijk het boek. Daaruit citeer ik deze passage, waarin Spinoza aan bod komt:

 

 Zie ook nemokennislink en uitdekunstmarina.