Spinoza in chemie - TU/e-student in Nature Chemistry

Een bericht van vrijdag 03 december 2010 in het Eindhovens Dagblad met 2x de naam Spinoza dient uiteraard in dit weblog gesignaleerd te worden.

EINDHOVEN - Een scheikundestudent van de TU/e heeft een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het gerenommeerde vaktijdschrift Nature Chemistry. Het is zeer uitzonderlijk dat een student tot de kolommen van dit blad doordringt.

Nooit eerder lukte dat een student van de TU/e.

Dirk Balkenende (24) heeft onderzoek verricht vanuit het Spinoza Instituut van Spinozaprijs-winnaar Bert Meijer.

Hij ontdekte dat de draairichting van wenteltrapvormige moleculaire structuren beïnvloed kan worden door op strategische plaatsen in het molecuul een waterstofatoom te vervangen door een zogenaamd deuteriumatoom. [Van hier]

Wat zijn we flink bezig aan de bouw van de natuur te sleutelen. Het zou Spinoza's belangstelling hebben, zoals hij indertijd met Boyle discussieerde over salpeter en achter informatie aanging over de claim dat iemand van lood goud had gemaakt. Hij kwam met een verklaring ervoor.  

Over het hierboven gebrachte nieuws is op de website van het Spinoza Instituut van de Technische Universiteit Eindhoven, waarover ik op 5 februari 2009 een blog had, nog niets te lezen; ook de publicatielijst aldaar geeft de titel nog niet. Zaken als bijhouden van websites lopen meestal wat minder snel.

Reacties

De link naar NATURE CHEMISTRY werkte bij mij (nog) niet. Ik zou wel eens willen weten HOE Balkenende refereert naar Spinoza. Wat ik hier lees is me te vaag.

De link werkte (bij mij) wel, maar in het decembernummer kon ik niets vinden. Wellicht is het vorige, oktober-nummer bedoeld. Daarin verscheen "The effect of isotopic substitution on the chirality of a self-assembled helix""

http://www.nature.com/nchem/journal/vaop/ncurrent/abs/nchem.889.html

Ik heb niet beweerd dat Balkenende naar Spinoza refereert. Hij deed zijn onderzoek aan het Eindhovense Spinoza Instituut, zoals ik in m'n blog meedeelde.

JIJ, Stan, was het dus die Balkenende aan Spinoza koppelde! Dan krijg JIJ de volgende reactie.nl. dat Spinoza NIET kwam met een verklaring vor Helveetius' poging om van een van Elias Artista afgetroggeld korreltje 'lood' goud te maken. Hij gaf er alleen, als neutrale onderzoeker, een gedetaailleerd verslag van aan Jelles, die er kennelijk om gevraagd had. Zelf zal hij er wellicht, net als Isaac Vossius, om gelachen hebben. Zie daarover mijn THE HELVETIUS AFFAIR, or SPINOZA AND THE PHILOSOPHER'S STONE. A DOCUMENT ON THE BACKGROUND OF LETTER 40 (STUDIA SPINOZANA, vol. 3, 1987). - En wat zijn geleerde gedachtewisseling met Boyle betreft over salpeter en diens analyse daarvan: het is wat moeilijk om hier van 'sleutelen aan de natuur' te spreken. Spinoza verdedigt daar immers keihard, met kracht van argumenten, de HOMOGENITEIT van de materie.