Spinoza kan uw leven redden

Wie zou in Nederland een werkje onder deze titel durven laten verschijnen?

In Frankrijk draaien 'ze' daar hun handen niet voor om.

Pierre Ansay: Spinoza peut nous sauver la vie - Un traité de philosophie pratique. Couleur livres. 2011.

Ik had dit boekje al een poosje geleden op de site van de AAS voorbij zien komen, maar geef het nu toch maar door. Je weet nooit wie je er een plezier mee doet.

De uitgever schrijft: het werk van Spinoza is al lang begraven onder een deken van academisch commentaar…
Hier wordt Spinoza, wiens werk zo vol praktische suggesties zit om je leven te besturen, als het ware teruggegeven aan de gewone stervelingen…
Pierre Ansay is doctor in filosofie en letteren.

Zo is er ook van Balthasar Thomass: Être heureux avec Spinoza [zie dit blog]

Misschien is het a.s. boekje van Kees Schuyt, Spinoza en de vreugde van het inzicht iets dergelijks. Afwachten.

Reacties

Als ik de tijd vind ga ik zeker en boek(je) schrijven, een roman over hitte Spinoza mijn leven heeft gered, ik denk zelfs letterlijk. Een verre vriend van me (die in dezelfde staat woonde) heeft zich depressief opgehangen in zijn schuurtje en ik leef nog. Kortom, drama genoeg.

Zelf ben ik ook dagenlang erg depressief geweest en dat wens je je vijand nog niet toe. Ik leefde dagenlang in een zwart gat en kan zelfs niet meer genieten van en mooie zonnige dag, want alles was zwart. Door Spinoza's Ethica ben ik er van genezen, zonder medicijnen, zonder bijwerkingen, zonder psyche-knijpers, maar "With a little help of my friends". Die beoogde roman (als ik de tijd vind) wordt dan een soort leerboek voor het leven. En natuurlijk 'With a little help of my friends' in de Vereniging, want die kennen Spinoza nog beter.

Goed dat je hier zo een teken van leven geeft, Klaas!
Het lijkt me een beter idee om een biografie (of eventueel een roman of zelfs een leerboek voor het leven) te schrijven over wat Spinoza's Ethica voor je betekend heeft, dan om het "Marx Spinoza Instituut" nieuw leven in te blazen, zoals je drie jaar geleden van plan was. Tijd voor zo'n schrijfproject 'vind' je niet, maar moet je 'maken', denk ik (vrees ik) - door er een passie voor te ontwikkelen waar je niet onderuit kan en waarvoor je een poos andere dingen opzij zet - bijvoorbeeld dat "Marx Spinoza Instituut" (en andere passies) uit je hoofd te zetten. Maak je hoofd vrij van die dingen en zie waar je toe komt.
Ik wens je veel succes toe. Eén lezer heb je al.